måndag 30 januari 2012

Stolt eller bara dum?


Johan Forssell (m), skriver att det ska vara statusfyllt att vara soldat i SvD idag. Någon form av stolthet ska förknippas med att vara soldat.

Men nu är det ju så att snittlönen för en städare ligger på runt 20.000 i månaden, emedan en soldat får först några tusen, jag vill minnas tre-fyra under grundutbildningen, och sedan drygt 17.000kr/månad. Givetvis med ett hot hängade över sig att kunna bli förpassad till en krigszon, och där riskera livet med sämre betalning än alla andra länder som har soldater som deltar i aktioner under FN:s flagga.

Efter några års tjänstgöring kan en soldat komma upp i samma lön som en städare. Därtill ska vi lägga nattjänstgöringar, tvingas flytta till annan ort och kanske ge upp studier.

Hur tycker Forssell att detta kan låta lockande för någon, och vara förknippat med stolthet eller status? Någon flummig vision kanske? Eller är det någon form av stolthet att försvara det multikulturella landet, vars historia och traditioner man tappert försöker utradera?

Såvitt jag förstår, om det fortsätter på inslagen bana, består försvaret snart av Tolgfors, som har ett licensfritt luftgevär i ett hemligt skåp i riksdagshuset, och en tjänstecykel för att kunna öka sin mobilitet till platsen där hans insatser behövs bäst.
Kanske vi ska hoppas på att de olika falangerna av invandrargäng som finns i våra städer betraktar territorierna som ”sina” till den grad att de försvarar dem med de vapen de uppenbarligen har?

Forssells sista fråga är ganska kul, och lyder; “Vi behöver ställa oss frågan hur vi kan göra det mer statusfyllt att vara soldat, sjöman och gruppbefäl i det nya försvaret. Här finns anledning att fundera vidare för såväl Försvarsmakten som näringslivet och för den politiska nivån.”

Om man betalar en soldat sämre än en städare, får han nog gräva efter ”status” med ljus och lykta i soldatyrket.

Givetvis kommer SvD inte att länka till denna blogg - den är bannad av SvD rent generellt. Det personer som Forssell säger ska inte ifrågasättas - det är tryck och yttrandefrihet a' la' SvD.

Inga kommentarer: