söndag 26 augusti 2012

En dag med nyhetstorka


Vart är vi på väg i politiken? Eller rättare sagt, vad håller journalisterna på med? Ok, det är nyhetstorka, och man måste fylla sidorna med något.

Så vad hittar man som dagens scoop? En politiker som tycker det är kul att någon annan kallar Nalin Pekgul för ”klappturk”. Efter att ha tittat på denna video kan man faktiskt inte annat än tycka det är rätt kul, och träffande. Man kan ju knappast påstå något annat än att damen i fråga klappar minst sagt frenetiskt. Ej heller kan man förneka att hon kommer från Turkiet. Att kalla någon från Turkiet för turk, anser jag inte vara någon förolämpning.  Så ”klappturk” tycker jag inte var någon direkt förolämpning.


Det verkar ju dessutom när man kollar på videon, som hon har fått order om att klappa, så att massorna vet när något bra sagts av Mona Sahlin. Precis som de gamla usla amerikanska skrattserierna på TV, med en publik som skrattar på ljudspåret. Detta för att tittarna ska fatta att något är roligt. Eftersom Mona Sahlin aldrig sa något som var värt att applådera, inser ju alla att en person som visar när det är applåddags, var en direkt nödvändighet.

Huruvida turkar skulle vara duktigare på att ”elda massorna” vet jag inte, men Nalin är uppenbarligen duktig och utför sitt jobb med bravur. Kanske har (s) kommit fram till att just turkar är bäst, efter att ha provat olika nationaliteter. Är så fallet kan vi ju se ”klappturk” som ett begrepp, och ett rent ”måste” på socialdemokratiska möten.
Kanske kommer man den socialdemokratiska bunkern även att utveckla ”hurra-greker”, eller ”jubelfinnar”, vem vet?

Efter att ha arbetat ett antal år i ett internationellt företag, skulle jag dock kunna rekommendera amerikaner. Säljarmöten med tillhörande prisutdelningar i USA, skiljer sig mycket lite från rena hallelujah-möten, och amerikaner har en stor variation på ovationer, inkluderande busvisslingar, skrik, applåder och alla former av ljudliga ruggdunkningar.
Inga kommentarer: