torsdag 16 augusti 2012

Var går svältgränsen då?


 Ok, SvD på denna länk nagelfar SvD Åkessons uttalande om att 700-tusen pensionärer har ”små marginaler”. Råder det någon som helst tvekan om att svenska pensionärer generellt får låg pension? Eller är det som Ni roar er med för att kunna köra upp ett rödljus i artikeln, jämföra mot någon form av fattigdomsgräns/svältgräns? Är det meningen att en påhittad fattigdomsgräns ska vara ribban? Den som får en krona mer är denna ribba lever alltså lyxliv, eller vad försöker man påskina?

De personer vi pratar om, har byggt upp den svenska välfärden, har betalt skatt hela sitt liv, eller på andra sätt bidragit till det samhälle vi har idag.

Artikeln, och det man nämner får problematiken att framstå som att svenska pensionärer lever gott på sin pension betalad av staten. Rödljus för Åkesson alltså, och ”Faktakollen” vinner nya landvinningar som sanningsförmedlare över vad som är rätt resp. fel. En pensionär som har några kronor per månad mer än deras fattigdomsribba lever väl ett lyxliv.

Jag skulle bara vilja i sammanhanget påtala att en nyinvandrad pensionär (flykting eller anhörig), till detta land får mer pension och bidrag än en person som bott hela sitt liv i detta land. Är någon intresserad ska jag leta upp länken till Stellan Bojeruds bloggartikel med fakta och siffror.

Som vanligt; eftersom SvD ägnar sig åt åsiktscensur, visas inte länkningen till denna bloggartikel på deras sida.

Inga kommentarer: