lördag 18 augusti 2012

Ett exempel från ankdammen


Hur korkad kan en lagstiftning bli? Jag trodde svensk dito hade nått botten, men så är uppenbarligen inte fallet. På denna länk kan man läsa om en man som druckit några pilsner, styrde inte en båt, men blev trots detta anklagad för sjöfylleri. Observera DN, man kör inte båt, en båt flyter. "Kör" gör man på vägar, inte på sjön.

Ok, riksdagen d.v.s. en majoritet av ledamöterna där kan uppenbarligen inte se skillnaden på en båt, en bil, en fjärd eller en väg. Baserat på detta har man för att medborgarna är enfaldiga idioter, bestämt att 0.2 promille ska gälla som gräns för den som framför en båt på sjön.  Sedan var det just 0.2 promille, och jag kom ihåg debatten som föranledde just denna gräns. Man ville ha en ”nolltolerans” mot att vara berusad bakom ratten på ett motorfordon. Vissa ville just ha gränsen 0.0 promille, men eftersom filmjölk och en del andra saker innehåller lite alkohol, blev debatten rent larvig. 0.0 promille var inte genomförbart så enkelt var det. Samtidigt kunde ingen visa på någon form av statistiskt samband mellan olyckor och en blodalkoholhalt understigande 0.5 promille. Men eftersom man ville flumma, ha visioner, och visa vilka som bestämde blev det vad jag kallar för en ”folkpartilösning”, d.v.s. 0.2 promille. Helt ovetenskapligt, helt ostatistiskt, och bara för att visa ”en intention och vision” d.v.s. att alkohol och bilkörning inte hör ihop.

Nu har man alltså och rent idiotiskt börjat tillämpa denna på sjön åxå. Politikerna tycker väl det är praktiskt för de stendumma medborgarna att ha samma regler överallt. Att skilja på en båt och en bil klara ju inte medborgarna. Ej heller att skilja på vatten och en väg.
På denna länk kan vi alltså se att en person som inte ens rattat en båt anklagas för sjöfylleri efter några pilsner. Han hade nämligen som ”befälhavare” givit råd till den som styrde båten.
Nu har vi definitivt hamnat i ”Absurdistan” – koppla bara bort hjärnan och följ lagen. Ok, polisen gör bara sitt jobb, och det är ingen anledning att anklaga dem för att de jobbar på att få folk att följa lagar som är helt korkade.
Kanske man tycker att polisen borde ”sett mellan fingrarna”? Nja, poliser ska se till just att folk följer lagen och inte ha någon egen straffskala, och alltså kan vi glömma det scenariot. Tyvärr får de ta skit för att de gör sitt jobb, och de dumma medborgarna glömmer ofta att så är fallet. Hur många gånger har inte en trafikpolis fått höra ”…stick och fånga några riktiga bovar”? Uppklarningsprocenten på bostadsinbrott är under  ett på 20, så kommentaren är definitivt relevant.

Så vad är utvecklingen och förlängningen på detta?  Mmm…alltså om en bilförare är spik nykter, men personen som sitter bredvid är full, (med mer än 0.2 promille i blodet),  och ger råd om hur bilen ska framföras, eller vägval borde detta vara olagligt med samma logik, eller hur? Absurdistan.

Add: Man kan vidare notera att censuren fungerar som avsett - inga blogglänkningar fungerar, och kommentarerna censureras av Interaktiv Säkerhet AB  i Varberg.
Censur i Sverige? Neeej då, man tar bara bort och blockerar åsikter som inte passar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Riksdagsfylleri: När en politiker stiftar lagar berusad av sin egen makt.

Ulmerkotten sa...

Haha! Bra där. Och under 0.2 promille av besluten är vettiga...resten är ren maktberusning.

Anonym sa...

Antag att jag efter en fest tar en taxi hem och chauffören är en nysvensk som varken kan läsa eller sköta en GPS.
Om jag då talar om hur han ska köra riskerar jag att åke dit för rattfylleri.
Om jag inte talar om hur han ska köra riskera jag att snurra runt halva stan till en betydande kostnad.
Snacka om pest eller kolera!

Ulmerkotten sa...

Anonym. Javisst, du är ju att betrakta som "befälhavare" eftersom du står för fiolerna och vet vart du ska.
Vad sägs om en ny paragraf som heter "codriverfylleri".
Och tänk på bussar...om en berusad person vill kliva av, och trycker på knappen för att föraren ska stanna vid nästa hållplats, lyder ju föraren ett kommando av den berusade. Svensk logik, Absurdistan - koppla bort hjärnan och alla logiska argument.

Ola Ljungberg sa...

Nu har flera av de stora båtorganisationerna tillskrivit regeringen om den världsunika förmynderi-lagen. Fler kommer att följa. Vad har hänt? Svenskarna kan säga ifrån!