söndag 23 september 2012

Ett nytt Forserum?


En enig kommunstyrelse beslutade i Östhammar för sådär ett år sedan att ”ställa upp” och ta emot s.k. ensamkommande flyktingbarn. Dessa placerades i den lilla orten Österbybruk.

Så sprang jag på denna artikel i den lokala propagandatidningen UNT, och den uppföljdes av denna.

Låt oss granska vad man säger, och vinklingen på hur man rapporterar om en eskalerande incident som tydligen börjar med att de stackars baaaarnen är ute och roar sig med att kasta sten på bilar.

Aspekten tidningen lägger på hela detta är att man arbetar på att få boendet säkert på flyktingförläggningen. Men nu tänker vi oss in i ortsbornas situation; polisen rör uppenbarligen inte ett finger för att få fast de som var ute och kastade sten och ingen kommer att kunna bindas till något brott. Alla kostnader d.v.s. skador som uppstått på bilarna får de betala själva, och tjafsa med försäkringsbolag, kanske få sin bonus sänkt samt kanske få lite pengar på den del av försäkringen som överstiger självrisken.

Kommunen som skapat flyktingförläggningen kommer inte ta något som helst ansvar, trots att man får minst 1.2 miljoner per baaarn och år från staten.

Så jag är inte det minsta förvånad över om deras ilska går ut över kommunpolitikerna, polisen och de stenkastande baaarnen.

Nu kommer väl snart UNT mena att ortborna i Österbybruk är främlingsfientliga. Ni vet lite stenkastning och kriminalitet får en ort räkna med som "ställer upp". Nästa gång är det din bil. Att tro på att killarna (obs. inte barnen), blev jagade är bara larvigt. Men det är ju enligt deras utsago, så vad ska man hitta på för att legalisera att kasta sten på bilar?

Men jag är vän av folkomröstningar. Vad sägs om att den lilla orten Österbybruk hade fått folkomrösta om de skulle ta emot ”flyktingbarn” i första läget? Eller kanske idag rösta om man ska transportera dem till Östhammar och dumpa dem utanför kommunalhuset?

Lite kul i artikeln var att man länkar med att en ”ung man” blivit påkörd av en bil. Läsarna ska givetvis koppla det på så sätt att någon kört på honom med flit. Men en liten fråga; hur blev ett barn en ”ung man” så fort?

Inga kommentarer: