lördag 21 september 2013

Berikning eller ett försvar värt namnet?


Tänk, att det ska vara lugnande att försvarsministern har en ”bra bild av läget”, eller att ”man följer utvecklingen noga” (länk). Historien gäller givetvis den ryska militära upprustningen och mer precist i Östersjöområdet.  Peter Rådberg (MP) tycker man inte ska hetsa upp sig, och kommer med rena idiotier, och jag citerar: ”Glöm inte bort att Sverige faktiskt har en otroligt avancerad signalspaning mot Ryssland och Sverige samarbetar mycket nära USA på området.”. Eller vad sägs om denna: ” - Rysslands agerande är kanske en konsekvens av den svenska upptrappningen, istället för tvärtom.

Hallå, Försvarsministern och Rådberg! Vi har inget försvar. För drygt ett halvår sedan konstaterade ÖB att det svenska försvaret skulle hålla i bästa fall en vecka. Ovanpå detta är vi inte med i NATO, och vi har sett två minst noterbara handlingar från rysk sida, först bomplansövningen när det symptomatiskt nog inte kunde skickas upp ett enda svenskt jaktplan, och nu denna incident där ett ryskt signalspaningsfartyg paddlade runt mellan Gotland och fastlandet. Man undrar vad man inte fått veta...

Att försvarsministern totaldyker kan man förstå, men att behöva läsa att Ryssland skulle bli provocerade av att FRA gör vad de kan för att lyssna på och avkoda rysk signaltrafik är ren idioti. Det har vi gjort sedan 30-talet. Men att ryssarna kör en övningsbombflygning mot Sverige eller kör ett signalspaningsfartyg mellan Gotland och fastlandet är inte på något provocerande för oss, eller hur?

Men ånyo, vi har inget försvar. Det är bara att fatta, och det skulle ta kanske 20 år att bygga upp ett om viljan fanns, men det gör den inte. De senaste årtiondena har vi förblindats av svammel om ”hotbilder”, ”anpassningar”, ”insatsförsvar” och andra dumheter för att legalisera alla nedskärningar man gjort.  Vi har inga soldater, utan mest officerare på staber som sitter och grunnar på hur de ska klara nästa anorektiska budget. Man betalar de som är svenska soldater sämre än städare.
Min son ville bli soldat, men jag avrådde honom. Sannolikt skulle han blivit en bra sådan men lön och framtid, gjorde att jag avrådde honom. 

Problemet är akut, och kan inte svamlas bort med att man har FRA, eller följer utvecklingen. FRA kanske i morgon får reda på att 30:e februari nästa år kommer ryssarna göra en landstigning i Nynäshamn. Vad ska vi göra åt det? Det finns inte en kotte som hindra landstigningen, eller komma på samma spelplan som ryssarna när det gäller numerär och utrustning.

Men om det anorektiska försvaret kostar knappt 40 miljarder per år är det väl en tröst att ca 3 gånger det beloppet i skattepengar är vad invandrings- och migrationspolitiken kostar årligen, eller hur?

1 kommentar:

Anonym sa...

KaptenKlänning ( försvarsministern) kanske har en plan som vi svenskar ej vet något om.. Om Z-pärmar som nyligen sett dagens ljus så undrar man om hur många av våra folkvalda/myndighetspersoner i framtidens kaos kommer skruva på "gasen"...