onsdag 11 september 2013

Propagandatekniken "fokusförflyttning"


Jag vill minnas att Sverige för några år sedan låg tvåa i världsstatistiken över våldtäkter, efter Leshoto om jag minns rätt, och räknat per capita. Då föranledde det inga rubriker eller åtgärder. Det är knäpptyst i tidningar om våldtäkter, vilket är förbaskat märkligt egentligen. Tittar man sedan på BRÅ:s statistik har våldtäkterna ökat sedan dess utan att någon verkar reagera. Leder Sverige statistiken idag och har gått om Leshoto? Men nu har BRÅ bakat ihop våldtäkter med andra sexualbrott och hela sidan man hittar hos BRÅ är ett bra exempel på hur man kan ljuga med statistik. Ingen koppling finns givetvis till "personer med utländskt ursprung", givetvis.

Nåja, som sagt, inte ett ljud i pressen. Sedan konstaterar BRÅ att antalet våldtäkter minskat något 2011-2012. Nu funkar det ju så att om antalet anmälda våldtäkter ökar, vilket varit fallen de senaste åren, beror det givetvis på ”ökad anmälningsbenägenhet”, eller att man skrivit om regelverket så att andra brott nu klassificeras som våldtäkt. Slutsatsen du av dessa uttalanden du då ska dra, är att det antalet våldtäkter inte alls ökat. Så låt mig ge en plausibel förklaring till att antalet våldtäkter minskat enligt BRÅ; gärningsmännen om de fälls får knappast något straff, och den våldtagna kvinnan får inget skadestånd, även om en domstol tilldömer henne det. Gärningsmannen har inga pengar (regel), och utbetalning av ett redan symboliskt skadestånd skrivs ner till ett skämt av Brottsoffermyndigheten, som alltså anser sig stå över svenska domstolar. Alltså har en svensk kvinna i normalfallet inget för att anmäla en våldtäkt. Detta känner säkert advokater till och därför har anmälningsbenägenheten minskat, inte konstigt alls.

Men det fiffiga, och den propagandateknik svenska media tagit, låt oss kalla den ”fokusförflyttning”, är att rapportera om denna typ av brott utomlands. På så sätt tror den svenske medborgaren att media skulle rapportera om de hände i Sverige, men det gör man inte. Både DN och SvD berättar hur en kvinna våldtagits i Indien, och eftersom detta är en nyhet händer det inte i Sverige. Visst, i det nämnda fallet avslutar man genom att mörda kvinnan, men ändå – vi pratar om ett land med 1.2 miljarder invånare, och en helt annan kvinnosyn o.s.v. Det legaliserar inte på något sätt handlingen, men givetvis inträffar det fler brott i Indien än i Sverige, och denna nyhet förtjänar egentligen inte ens en rad. Kvinnor stenas till döds i andra länder – skriver pressen en rad då?


Tekniken är alltså att ge läsaren bilden av att brott som gruppvåldtäkter inte inträffar i Sverige eftersom man rapporterar dem från fjärran länder. Läsaren invaggas alltså i tron om något liknande hände i Sverige skulle blåsas upp i jätterubriker, så skrivs det inget om gruppvåldtäkter som hänt i Sverige sker de inte.

Jag kan dra mig till minnes en tjej som blev gruppvåldtagen i Uppsala, men man hittade inga gärningsmän, eller de blev i alla fall inte fällda för något. Hon kastade sig framför tåget. Ett tag därefter hittade man DNA på en annan brottsplats som ledde till en person som kunde dömas för gruppvåldtäkten, jag vill minnas till några månaders fängelse. Tror någon indisk press skrev om detta? Sannolikt inte, men det gjorde knappt ens svensk press heller förutom i lokaltidningen och man fick klippa ihop informationen för att få helhetsbilden. Det var visst en gruppvåldtäkt på en flyktingförläggning i Småland för något år sedan - föranledde lite små notiser. Tjejen som blev gruppvåldtagen i Tensta - vilka var gärningsmännen och vad dömdes det till? 

Men det finns länder som inte fördöljer fakta, och jag vet inte var de fått tag i uppgifterna eftersom jag som svensk inte hittar dem. På en svensk blogg hittade jag denna information (länk Italiensk artikel), och det skulle inte förvåna mig ett dugg om det är sant. Klicka och begrunda. Skulle detta ha kunnat publiceras i Sverige? Svaret är nej. Är det rena lögner? Jag vet inte, men håller för sannolikt att så inte är fallet.

Jag hade i alla fall inte uppmärksammat denna fiffiga propagandateknik tidigare, men i detta fall är den ju helt uppbar.


Inga kommentarer: