söndag 15 september 2013

Dagens nyhet


Det här med demokrati måste man förstå. Det kan vara svårt eftersom alla menar att just deras egna åsikter är de riktiga. Som en konsekvens av detta vill man givetvis hindra meningsmotståndare från att komma till tals. Men vill man förstå grunden för demokrati måste man tillåta alla att komma till tals. Dessutom är det rent naivt att tro att det finns opolitisk nyhetsrapportering eller att man bara får fakta (tack Public Service!), allt är mer eller mindre vinklat, frivilligt eller ofrivilligt.

Personligen anser jag att kommunister är rena idioter. Men för den skull betyder det inte på något sätt att jag har rätt att hindra dem att hålla manifestationer, ha demonstrationer, eller ställa upp i val. Jag skulle aldrig drömma om att försöka störa en kommunistisk demonstration, smutskasta kommunistiska politiker eller hindra dem från att uttrycka sina åsikter.  Men jag räds inte att ta en debatt med dem, tvärtom jag anser att jag har rätt. Sannolikt anser kommunister att de har rätt (vilket i sig är ofattbart), men då kan vi diskutera eller debattera – det är grunden för demokrati.

Att störa eller på något sätt försöka förhindra människor att uttrycka deras åsikter eller att smutskasta personer som uppenbarligen är fallet när det gäller Expo eller i synnerhet siten IRM, är rent odemokratiskt och borde förbjudas. Alla människor i detta land ska ha rätt att uttrycka sina åsikter, det är demokrati. Det finns sannolikt inte ett enda torgmöte för SD, där muppar som inte fattat hur demokrati fungerar, försökt störa eller hindra SD att uttrycka sina åsikter.
Vidare och som komplicerar saken i detta land är att vi har kommuner, landsting och rikspolitik. Det finns ingen direkt demokrati. I de få fall man tillåter folkomröstningar är de bara rådgivande, inte beslutande.


Stellan Bojerud, är en hedervärd person. Om han tycker att en demonstration som genomfördes av Svenskarnas Parti var väl genomförd ,  betyder det att man avstått från att agera mot de rent antidemokratiska motdemonstranter som, som regel, inte fattat vad demokrati är, och gör vad de kan för att förstöra yttrandefrihet, demonstrationsfrihet, och generellt sina meningsmotståndares grundlagsstiftade rätt att uttrycka sina åsikter.

Jag vet inget om Svenskarnas Parti, men de har sin fulla rätta att uttrycka sina åsikter, demonstrera eller uttrycka sig och sina åsikter, detta förutsatt att de håller sig inom lagen. Hade de tillstånd för sin demonstration, var det en fullt laglig demonstration. Har kommunisterna en demonstration 1:a Maj, har de det, och inget jag skulle vilja störa. Det är deras demokratiska rättighet, även om jag anser att de är idioter.

Men hela resonemanget ovan är främmande för svensk press. Och att hitta en obefintlig koppling mellan SD och Svenskarnas Parti räcker för förstasidesrubriker, som Ni kan läsa här; SvD, Aftonbladet, Expressen och DN. Visst, det är nyhetstorka, men det är uppenbart hur lågt svensk press kommer att sänka sig. Låt oss gissa att man kommer bli rent desperata några månader före valet om ett år, och idiotpublikatioer som Expo och IRM kommer att gälla som referenser.

Inga kommentarer: