torsdag 26 september 2013

Flyktingsmugglarnas sociala kompetens och empati


Det där med definition av "flyktingar" en rent symptomatisk problematik. De som hittar till det lilla landet Sverige uppe i norr är smugglade hit, och har betalat runt 100.000kr för att bli smugglade just hit. Över dussintalet gränser, hundratals mil, och från en annan världsdel, borttappade eller försvunna identitetspapper är regel. De är inga flyktingar – flyktingar flyr desperat och har inte pengarna jag nämnde. De som kommer hit är ekonomiska lycksökare, på jakt efter en bättre levnadsstandard.
Mest symptomatiskt för hela problematiken är de s.k. ensamkommande flyktingbarnen man skickar hit för att ”få en fot i dörren” och kan sedan plocka in familj och släktingar till landet där man försörjs av svenska skattebetalare. Senast har man drivit igen en lag om ”anhöriginvandring”, snart kommer säkert en amnesti med PUT för alla ”papperslösa” och alla deras anhöriga. 
Allt emedan riktiga flyktingar dör i flyktingläger. Varje s.k. ensamkommande fyktingbarn kostar minst 1.2 miljoner per år av svenska skattepengar. Hur många liv räddar 1.2 miljoner i ett flyktingläger?  Men visst är det humanitärt att vi tar hand om de som kan betala 100.000kr för att bli smugglade till Sverige, och på så sätt understödjer illegal människosmuggling? Visst, några dör på vägen – flyktingsmugglares empatiutbildning och sociala kompetens är nog inte den bästa. Så utan att tänka sig för publicerade SvD denna artikel. Men den försvann ganska fort, mycket märkligt må man tycka.

1 kommentar:

Edward Ulfertz sa...

Väl talat!