lördag 28 september 2013

The Flying Liars

Jag läser blaskorna idag, och hittar en sak jag av intresse, (DN och SvD.) Man har i Hovrätten friat ett gäng som våldtagit en tjej i berikarområdet Tensta. DN kallar det för ”juridiskt akrobatnummer”. Visst, men jag blir föga imponerad av sådan akrobatik. Till saken hör att killarna ändrat sina historier, vilket gör hela historien rent larvig. Man leker med formuleringen ”hjälplöst tillstånd” och slingrar sig ur begreppet våldtäkt, vilket ger friande domar.
Hallå Hovrätten! Vad bedömer Ni sannolikheten att en ung tjej frivilligt har samlag med sex killar? Sannolikt var hon livrädd, så vad som sades eller inte, är helt sekundärt. Tanken är inte långt borta att vi drabbats av en ren PK-rättsröta.
I första läget dömer man inte våldtäktsmän, men skulle det vara en uppenbar våldtäkt, döms låga straff och låga skadestånd. Vidare har givetvis inte ”berikare” pengar till skadeståndet som då hamnar hos Brottsoffermyndigheten. Denna myndighet anser sig stå över domstolarna, och kan skriva ner skadestånd. Men det förutsätter att kvinnan orkar tjafsa med Brottsoffermyndigheten under en längre period, och en mindre del av det skadestånd domstolen dömt ut kanske betalas ut.
Den kvinna som blir våldtagen inser antagligen att det inte är mödan värt att ens polisanmäla  längre. Gissa om "mörkertalet" lär stiga. BRÅ skriver att antalet våldtäkter 2012 minskade med 3% på denna länk.
Jag kan inte tolka detta, samt andra domstolars underlåtenhet till att straffa våldtäktsmän som något annat än prejudikat. Eftersom det alltid är synd om våldtäktsmännen, ni vet; ”fattade inte”, ”från en annan kultur”, ”har låg ålder”, eller något annat trams, samt advokaterna kan göra akrobatiska konster med lagformuleringar, kanske man borde säga att det är kvinnans fel, som man anser i vissa muslimska länder och dömer kvinnan till ”sex utanför äktenskapet”. 

I ett fall för något år sedan i Uppsala var det samma historia med gängvåldtäkt. Ingen dömd. Det slutade med att tjejen tog sitt liv.

Nu får väl de sex killarna ett saftigt belopp var, för tiden de suttit häktade och fängslade "felaktigt", eller hur?

Som jag nämnde – det luktar PK-rättsröta lång väg. Och var är alla feminister? Hallå Gudrun! Kanske befinner ni er i just ett ”hjälplöst tillstånd”? Eller kanske termen kan användas om svenska domstolar som tycker synd om brottslingar och friar dem när advokater kör med juridisk akrobatik? Välkommen som åhörare till Hovrättens nya cirkus, nu med akrobatnumret  ”The Flying Lawyers”!  Eller ska det vara ”The Flying Liars”?

2 kommentarer:

Arlav sa...

Det är de svenska domstolarna som befinner sig i "hjälplöst tillstånd" pga alla krav på PK-riktighet och feghet vid domsluten.

Anonym sa...

Det konstigaste i det hela är hur Svea hovrätt resonerat; de erkänner att en flickapå 15 år haft sex med 6 stycken tonårspojkar, ensam i ett rum på en fest, utan mobil. Är inte det ett hjälplöst tillstånd så vet jag inte vad... Vad tycker du om domen? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3579/tycker-du-att-radsla-raknas-som-att-vara-i-ett-hja