onsdag 4 september 2013

DDR-light 2013


Det fanns personer som jobbade för Stasi. Idag har dessa vårt hat, för att de angav andra och rapporterade till myndigheterna. DDR var ju en demokratisk stat eller hur? Så egentligen var de bara goda medborgare som främjade demokratin i DDR. Visst, åsikter som inte passade de styrande i DDR skulle nedtryckas, och personer som uttryckte sådana åsikter skulle straffas och tillrättavisas/omskolas. Bara radioapparater som kunde ta in den statliga opartiska informationen var tillåtna. Innehav av kopieringsmaskiner var strängt kontrollerat, och staten hade monopol på all information som de spred och var till för medborgarnas bästa. Berlinmuren var inte till för att hindra DDR-medborgare från att fly, utan för att skydda dem från den farliga kapitalismen, för deras eget bästa.

Så vad är skillnaden på de som avsiktligt saboterar siter som Avpixlat, och de som censurerar blogginlägg, raderar kommentarer, blockerar bloggar och attackerar/saboterar politiska möten mot forna Stasiagenter? Det kan du fundera på, emedan du tvingas betala licens för att Public Service valt att lägga ut sitt utbud på internet, och tidningarna gömmer sig bakom utgivaransvar, och ingen har eller kommer att lagföras för de avsiktliga attackerna på Avpixlat. 

Ej heller kan man få reda på vilka som ligger bakom rena idiotsiter som IRM, vars enda uppgift är att smutskasta de som har en legitim politisk åsikt och feltolka så gott de kan och sedan sprida sina vantolkningar.

Men Sverige är ju inte DDR? Jasså, skillnaden är ganska liten. Hade inte internet funnits hade det inte funnits någon skillnad. Men Stasi-agenter kan vi tycka illa om, emedan de som sprider rent lögnaktig propaganda eller förtrycker människors legitima och lagliga åsikter 2013 i Sverige är accepterbara.

1 kommentar:

Kung Fy sa...

Accepterbara?

De är ju för bövelen hyllade!