söndag 27 februari 2011

På onsdag är det dags...

Det vanliga när man bloggar är att man ondgör sig över något dagsaktuellt, vanligtvis då man läser i svenska massmedia och som man blir förbannad på.
Men för omväxlings skull tänkte jag denna dag blogga över något riktigt roligt. Jag berättade lite om detta för någon månad sedan men tänkte jag skulle berätta lite mer eftersom det är en riktig höjdare.

Varje år har man i Tyskland, och i synnerhet sydvästtyskland har man Fastnet (eller Fasnacht). Det är en vecka som narrarna och häxorna tar över städerna. Detta är en gammal tradition, jag vet inte riktigt hur gammal den är, men narrarna i Staufens historia är spårbart till 1449. Nu heter det ”Staufener Schelm”. Det finns andra kategorier av lustigkurrar åxå, som ”Mittwocher”, och ”Schurrewieb”, samt ”Staufener Schlossberg Hexen”. Hur gamla deras traditioner är vet jag inte men det kan inte ha varit en höjdare att vara häxa på 1600-talet. Men alla städer och byar har sina egna häx- och narrföreningar.

Fastnet i Staufen startar detta år den 3 mars, kl. 12 och då stormar narrar och häxor in i stadshuset och jagar ut borgmästaren. Sedan avnjuter man i stadshuset sin sedvanliga narrsoppa. Den följande veckan har narrarna och häxorna hela staden, och varje dag är det diverse narriska upptåg och förlustelser.
Staufener Schelm
Schelmen framför stadshuset
Narrarna stormar in i skolorna på onsdagen, låser in lärarna i ett rum och tar över undervisningen. På torsdagen springer det runt häxor och utklädda damer och klipper av slipsarna för alla de hittar med slips. Sedan på helgen är det häx- och narrtåg genom staden i flera timmar.
Staufener Scholssberg Hexen
På väg till skönhetstävling...

Narrarna och häxorna från alla byar i området kommer delta i tåget och det kastas godis och konfetti i massor och åt alla håll. Varje grupp har sin lilla procession och allt är som ett långt karnevalståg, som vanligtvis tar några timmar. Varje narr/häx-grupp brukar ha en dragbar vagn eller liknande för förfriskning (=vin). Skitkul helt enkelt, med massor med kul vagnar, konfettikanoner, vindrickande och annat. Jag såg i Badische Zietung att man detta år skulle köra genom Wettelbrunn, en lite ort på några hundra invånare, och man sådär 1300 personer kommer att delta i själva tåget. Narrar ropar ”NARRI!!!!!” och publiken svarar ”NARRO!!!”, det är en del av evenemanget.
Man kan lugnt räkna med att hitta konfetti hemma minst en månad efter man tittat på ett sådant karnevalståg – man får konfetti överallt.
Mittwocher, Schelm, Schnurrewiib
På lördagen eller söndagen är det flera timmar lång underhållning av narrar, häxor, och en massa andra i Belchenhalle, som givetvis döpts om till Schelmenhalle, veckan till ära. Inga evenemang startar på jämna klockslag, det är helt enkelt inte ”narriskt”, alltså börjar narr/häxtåget kl.14.11 och underhållningen i Schelmenhalle kl. 19.11 på lördagen och söndagen.
På måndagen och tisdagen är det en del upptåg och underhållning, t.ex. flamenco dansande och barndisco, samt Mittwocher, Schnurrewieber, och Staufener Schelmen underhåller på kvällarna.
Allt avslutas vid midnatt på onsdagen då borgmästaren enligt gammal sed jagar ut narrarna och häxorna från stadshuset, och de kommer då gråtande ut eftersom de inte får ha kontroll över staden längre. Borgmästaren proklamerar sedan från en scen bredvid rådhuset att det är slut med narr- och häxfasonerna för detta år.
Sedan eldar man upp en docka, uppenbart symboliserande en häxa, och borgmästaren bjuder på ett fyrverkeri. Just i Staufen är just detta en rysare. Man har nämligen fyllt den lilla fontänen framför stadshuset, som är kanske tre meter i diameter med fyrverkerier, och minsta fel skulle orsaka en katastrof. Detta i synnerhet som hela torget är packat med folk och de befinner sig bara på kanske 3-4m från fontänen. Brandkåren är där och hindrar folk från att gå för nära, och beredda på det värsta, men att förbjuda en så gammal och kulturell sak är helt uteslutet, och det brukar vara riktigt fina fyrverkerier. Så avslutas fastnet. Tidigare brukade man även tända eldar på bergen omkring under natten, men det orsakade en massa bränder, så detta förbjöds.

Avslutning av Fastnet framför stadshuset i Staufen
Tro nu inte att narr- och häxorganisationerna är oseriösa organisationer. Nejdå, de har en sedan urminnes tider mycket strukturerad sammansättning med olika funktioner och poster för att föra traditionerna vidare. Exakt vilka krav man har för inträde vet jag inte men man måste säkerligen svära eder, genomgå en testperiod, och sedan utföra vissa prov för att bli antagen. Jag råkade hitta föreskrifterna för klädsel gällande narrar, Mittwocher och Schurrewiib på nätet, det var 30 A4-sidor.

Att vara en häxa eller narr i området är en heder och något man är stolt över. De masker som man har snids enligt gammal tradition av lind, och det är enligt mycket gamla mallar och traditioner de tillverkas. Man kan nog säga att det är en tradition mycket likt det gamla skråväsendet, och sannolikt härstammande härur. Eller kanske är det sista skråväsendet som är öppet? Det var ju ett yrke att vara narr, och kanske även att vara häxa som kunde bota åkommor. Jag har inte funderat närmare på problematiken, men det finns uppenbara kopplingar till hantverkarnas skråväsen.

Hilma kul är i fall hela evenemanget. Gamla fina traditioner som hålls vid liv.

4 kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Finns där inga mohammedaner som gnäller över dessa hedniska festligheter?

F ö antar jag att det är en helt annan sorts häxor än våra batik-häxor?

Unknown sa...

Härligt att läsa detta inlägg.
Något liknande är väl knappast att tänka på i gamla Svedala ehuru vi som svenskar fortfarande är ganska blyga violer.
Tänk att få klippa av slipsen på Reinfeldt!

Ulmerkotten sa...

@ Robin

Den enda kopplingen till muhammedaner jag sett var från denna helg i Merdingen, på denna länk: http://www.badische-zeitung.de/merdingen/fotos-merdingen-in-narrenhand?id=41870621

Ja, det är liksom en annan typ av häxor, det är bara att bläddra bland bilderna i länken ovan så hittar du massor. Den här bilden är rätt kul; http://www.badische-zeitung.de/muellheim/fotos-die-narren-defilieren-durch-muellheim?id=41869662, från helgen och i Mullheim.

Ulmerkotten sa...

@ Ulrika

Tack! Jodå, har man slips på sig och sitter på kontoret, brukar man höra lite tissel. Sedan stormar ett gäng utklädda tjejer in och klipper slipsen. Den avklippta delen brukar de tejpa upp på kontorsdörren som trofé.

Jag nämnde ju att det är konfetti överallt. På denna bild, http://www.badische-zeitung.de/muellheim/fotos-die-narren-defilieren-durch-muellheim?id=41869692, har man en båt man rullar runt med, full av konfetti. Sedan snor man folk ur publiken och stoppar ner. Tjejen på bilden försöker tappert slippa...men....