måndag 1 april 2013

Arabiska - officiellt språk på Migrationsverket


Jaha, det var väl ingen överraskning. Arabiska blir officiellt språk på Migrationsverket (länk).
I ett pressmeddelande skriver presstalesman Morono Abrillo: ”…som en naturlig följd av utvecklingen och de som ansöker om flyktingstatus givetvis inte kan svenska. Det vanligaste språket våra sökande talar är just arabiska, och därför är det bara naturligt att vi anpassar oss till verkligheten. Vidare kommer det spara stora belopp för tolkar redan under nästa budgetperiod.”

Lite längre ner i pressmeddelandet kan man läsa: ” Migrationshandläggarna kommer under en sexmånadersperiod få gå intensivkurser i arabiska…”. En handläggare uttalar sig och säger att ”- Det ska bli skönt att förstå vad de sökande talar om, och på detta sätt elimineras de sökandes möjlighet att prata bakom ryggen på oss.”.

Man planerar även att då arabiska blir ett officiellt språk inom Migrationsverket, ha alla möten och interutbildningar på detta språk. Vid anställning av ny personal/handläggare kommer språkkunskaper framför allt i arabiska bli en viktig merit, men även andra språk som talas i de länder som det kommer många flyktingar ifrån, kommer att ses som fördelaktigt.




Inga kommentarer: