torsdag 11 april 2013

Ett litet kortsiktigt recept


Att svenska försvaret är i det närmaste obefintligt vet alla. ÖB gjorde nyligen ett uttalande om att Sverige kanske skulle kunna försvara sitt territorium en vecka. För någon dag sedan kom informationen om att försvarsstaben skulle drabbas av stora nedskärningar.

Kort sagt, det svenska försvaret är inget försvar, utan ett skämt. Politikerna har i årtionden slaktat det som en gång var ett försvar till vad det är idag. Man har svamlat om mobilitet, flexibilitet, anpassning till hotbild, o.s.v. i all oändlighet, allt givetvis med avsikten att kunna skära ner på försvaret.
Samtidigt har man sett till att ingen vill söka sig till försvaret, vem vill satsa på ett jobb inom försvaret när ingångslönen är sämre än vad en städare får? Vem vill som anställd i försvaret riskera att bli skickad utomlands till krigszoner, kanske från fru och barn, för en skitlön. Vem vill riskera bli uppsagd, eller runtflyttad i landet som en schackpjäs? Så man förstår ju varför ingen söker sig till försvaret och det har uppenbarligen varit hela avsikten från politikerna.


På den tiden när jag gjorde ”lumpen”, itutades vi i att vi har ingen chans i längden, men det ska vara så ”dyrt” att försöka ockupera Sverige att en eventuell fiende ska avstå. Redan då hade vi utdaterad utrustning, slitna saker och försvaret var ganska litet. Men vad ska man säga idag? Ska man anställa soldater under mottot ”spring ensam mot en bataljon fiender och dö med ära” eller vad ska man hitta på?

Problemet är att man inte inser att det tar tiotals år att skapa ett försvar värt namnet, och att hotbilder kan förändras betydligt snabbare. I denna artikel kan vi läsa om en ny hotblid emedan politikerna står helt handlingsförlamade är knäpptysta eller försöker negligera hot eller tillsätter utredningar. Kanske skyller de på andra politiker, eller tidigare regeringar m.fl. Men problemet kvarstår och är olösligt. Man skapar inte ett försvar på några år, och i synnerhet med den politiska situation som råder, där man tycker det är viktigare (bara som exempel), att ge illegala immigranter gratis vård, än att göra något åt situationen som blir allt mer akut för var dag som går.

Mitt recept står kvar; börja med att begränsa invandringen drastiskt. En del av pengarna som frigörs används till att köpa in avancerade prickskyttegevär som delas ut till landets alla jägare, vilket är ca 300.000. Dessa personer är vana att hantera vapen, har låsbara vapenskåp och kan röra sig i skog och mark. Personerna i fråga kan hantera vapen och har redan licensbelagda vapen, t.ex. för älgjakt i sina skåp. Kostnaden blir runt 3 miljarder (om ett bra gevär kostar 10.000kr), totalt alltså en kanske trettiondel av vad invandringen kostar idag.

Vilket tycker du är viktigast? Att landet kan försvaras eller att vi släpper in alla insmugglade personer, som kan dra en påhittad och tårframkallande historia, samt alla personens anhöriga?
Tanken är att man på så sätt lagt grunden för ett gerillakrig, och alla erfarenheter visar att detta är den värsta typen av krig en reguljär armé vill ha att göra med. Kanske skulle en sådan åtgärd ge oss lite andrum i den desperata situation vi är och som kommer bli värre.

Inga kommentarer: