onsdag 3 april 2013

Valfläskets mästare


”…fler människor i arbete och fler arbetade timmar., säger Löfven . Vidare snackar han om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet inom EU, men det är ”bara ett delmål” till full sysselsättning.” (länk).

Snacka om valfläsk. Låt oss se till hur det ser ut idag och den politiska situationen. Vi har alltså 8.2% enligt tabellen i samma artikel. Ungdomsarbetslösheten är närmare 25% (om jag minns rätt). Skolorna är usla och klarar inte av att utbilda ungdomarna, och man har ruckat på ordet ”gymnasiekompetens” så att det inte betyder ett dyft.
Samtidigt vill regeringen höja pensionsåldern, vilket definitivt inte ger fler arbetstillfällen. Svensk ”timkostnad” är den högsta i EU som vi kunde läsa för några dagar sedan i SvD (länk). Ovanpå det har vi invandringen, med anhöriginvandring som ej heller bidrar till att sänka arbetslösheten.
Bordet är alltså på olika sätt dukat för en betydligt högre arbetslöshet än den vi har idag, och mot detta ska man ställa Löfvens uttalande.
Löfven, precis som alla rikspolitiker verkar tro att man genom olika fiffiga ”instegsjobb” och annat påhitt skapar arbeten. Ej heller kan man låta den offentliga ofantliga sektorn växa mer, det skulle slå undan fötterna på varje medborgare som betalar skatt. Som jag avhandlade för några dagar sedan är det ”normala” skattetrycket på drygt 80%, och det går helt enkelt inte att höja mer.

Sanningen är att politikerna inte kan skapa ett enda jobb. Jobb skapas utifrån ett behov av att ett arbete behöver göras. Visst man kan hitta på arbeten som egentligen inte behöver göras, men om man gör det inom offentlig sektor måste man höja skatten. Man kan betala folks löner för att de arbetar inom något företag, men vad är skillnaden mellan att betala folks löner och att ge dem bidrag ut skattesynpunkt?

Ett annat alternativ är en klassiker, och det är att hitta på olika utbildningar, och hävda att de är arbetsmarknadsåtgärder eller liknande, och på så sätt dölja arbetslöshet.


Men det slutar inte där. På den globala marknaden finns det länder som nu börjar leverera varor med lika bra kvalitet som vår, eller andra västländers. Jag tänker i synnerhet på Kina, och vad Löfven har i bakfickan spelar mycket liten roll på den globala marknaden. Vem vill betala tre gånger så mycket för en produkt bara för att det står ”Made in Sweden” på den? Inte jag. Stödåtgärder för olika industrier har aldrig fungerat i längden, två exempel är Teko- och varvsindustrin. Om en Geely har samma kvalitet och funktionalitet som en Volvo men kostar hälften, är det bara en tidsfråga innan Volvo kan stänga butiken. Man skrattade en gång åt Toyota, Mazda, Subaru, Daewoo och andra märken, men skrattet har idag fastnat i halsen. SAAB har förresten klappat igen

Så Löfven, saken är enkel; Varken du eller andra politiker kan egentligen skapa ett enda jobb. Arbeten skapas från ett behov av att ett arbete utförs. Finns det ett behov på den internationella marknaden för arbetet är det desto bättre för Sverige. Finns inte det behovet blir det inga arbeten.
Men visst låter det vackert i väljarnas öron; ”…lägst arbetslöshet inom EU”, men bara som delmål. Wow! Vilken "utmaning"!

Add: Notera att DN inte har varken kommenteringsfunktionen eller blogglänkar aktiverade. Men i Sverige har vi ju ingen censur, eller hur? Tryck- och yttrandefrihet råder....trodde du ja'!

Inga kommentarer: