tisdag 23 april 2013

Ehuru botas försvarets anorexi?


Nu har man alltså effektivt slaktat försvaret i många år och det är inte ens en fingertutt kvar. Sannolikt spenderar de flesta underbetalda officerarna sin mesta tid med att hitta nerdragningar i sin budget. ÖB menar att försvaret kan hålla på sin höjd en vecka. Den som vill bli soldat får en sämre ingångslön än en städare. Regementen i massor är slaktade och personalen som inte säger upp sig flyttas runt i landet som schackpjäser. Den som inte skriver på att hon eller han är villig till lång utlandstjänstgöring (givetvis även denna dåligt betald), sparkas.
Listan kan säkert göras längre, men det är så enkelt att Sverige inte har något försvar.


Man funderar lite på hur det blev så här. Nu börjar den ryska björnen bli större och dessutom öva i vårt närområde, vilket givetvis är oroväckande. Men frågan kvarstår. Givetvis kan man idag skylla på tidigare politiker, felaktiga beslut, naivitet, okunskap eller vad som helst med det tjänar mindre i den situation vi befinner oss. De sista årens naivitet tycker jag dock är värst; borttagandet av värnplikten, en naiv tro på att man ska satsa på små mobila enheter, samt vidare att FRA och MUST ska tillhandahålla information långt innan ett anfall sker, så man i princip kan stå och vänta på lede fi.
Men å andra sidan; vad spelar det för roll med ett anorektiskt s.k. försvar?

Problemet är bara att det är enkelt att slakta försvaret emedan det tar årtionden att bygga upp. Men nu kommer ”snillen spekulerar” och goda råd till politikerna som vi kan läsa i denna artikel. Men för regeringen finns det inga byxor med guldpengar som man kan plocka upp ur fickorna. Man har dränerat försvaret kompetens, erfarenhet, utrustning och sist men inte minst monetärt stöd. Det sistnämnda har man inget demokratiskt mandat att om-allokera eftersom man delar säng med (mp), som snarare vill spendera mer pengar på förnybara energikällor och vindsnurror än försvaret. Pengar finns inte. Att göra en överenskommelse med SD skulle man förlora ”ansikte” på, och har ett för högt politiskt pris.

Så att det inte fanns ett enda plan som kunde skickas ut när ryssarna övade, ska givetvis försvaret och flygvapnet stå med hundhuvudet för. Kan någon komma med en bättre förklaring än att försvaret inte har tillräckligt antal plan, för lite pengar, och det var dessutom helg? Så allt är givetvis försvarets fel enligt denna artikel. Först ger du ditt barn fem kronor att köpa middag till familjen för. När sedan barnet kommer hem med två morötter är det barnets fel att inte familjen kunde äta sig mätt, eller hur?

Så låt oss ponera att ryssarna skulle vilja ockupera Gotland. Tror någon att FRA får reda på det ett halvår innan? Om så vore, vilka förband kan skickas till Gotland, och kanske är det en skenmanöver?

Jag skulle betvivla att det tar mer än 24h för ryssarna att ockupera Gotland. Kan vi ropa på NATO då? Givetvis kan vi, men vad säger att det blir mer än fördömanden och diplomati?

Men allt har sin lösning och här kommer mina två recept:

1.       Köp in bra prickskyttegevär till alla landets jägare och dela ut dem. De har vapenskåp, vana från skog och mark och gerillakrig är vad en ockupationsmakt fruktar mest.
2.       Tvärvägra ta emot fler ”invandrare/flyktingar” som inte har ett arbete att komma till. Sverige har sedan flera år tagit emot långt fler än andra länder relaterat till befolkningsmängden. Vi är en del av EU, och med ett försvar i spillror behövs ett rejält tillskott till försvarsbudgeten. Detta i synnerhet mot bakgrunden av att ryssarna bygger upp sitt försvar. Vi är en del av EU, och nu får andra länder inom EU ta sitt ansvar när det gäller ”flyktingar”. Pengarna, (ja, massor av miljarder) omfördelas till de mest akuta bristerna gällande försvaret.

Det är mitt recept. Men ingen frågade mig om jag ville bli försvarsminister. Så här sitter jag, förbisedd, sur och trumpen, men har i alla fall gjort lumpen...

Add: Javisst, eftersom SvD kör med censur visas inte länken till denna site på SvD, och vidare kan man konstatera att det ironiseras runt problematiken på denna länk

2 kommentarer:

Edward Ulfertz sa...

1974 bytte Krigsmakten namn till Försvarsmakten.
Vad bli nästa namn? Vanmakten?

Ulmerkotten sa...

Haha! Ja, då återspeglandes hela svenska folket, och skulle alltså återspegla deras okunskap om verkligheten.

Jag tror det är läge att, som ÖB och MUF, påtala att svenska "försvaret" är ett skämt. Men nu är det ju moderaterna som leder regeringen så...vem ska man skylla på?

Vi kanske ska lägga till några ytterligare alternativ på MUF:s telefonsvarare: "Stör knattrandet av ryska kulsprutor imamens böneutrop från minareten? Tryck 5.". Eller; "Har du stoppat din tredje fru i soptunnan av misstag, eftersom hon såg ut som en sopsäck?, Tryck 6".