måndag 22 april 2013

Olaga användande av leksak


På förstasidan idag i SvD kan man läsa ”Elvaåring pojke skjuten vid rånförsök”. I vissa fall mörkar man fakta och nyheter, t.ex. när det gäller grov brottslighet eftersom det inte är PK att dra upp något som kan knytas till invandringen eller invandrare. Sådant mörkas.

Men då är det liksom lite lustigt hur man å andra sidan ”gör en höna av en fjäder” i andra fall för att skapa rubriker. Den jag nämnde ovan är ett exempel och låt oss analysera artikeln. För det första ska man veta vad ett ”soft airgun”. Det är klassat som leksak, och skjuter små runda plastkulor, stora som en halv ärta. Anslagsenergin måste vara mindre än tre Joule (J), och det brukar vara en liten larvig fjäder som skickar iväg kulan. Gränsen för licensfria luftgevär ligger på 10J som jämförelse. Ett salongsgevär ligger på ca 150J. Anslagsenergin på ett Soft Airgun är ungefär i samma nivå som ett ärtrör alltså. Visst, man måste vara 18 år för att få köpa dem, men det är nog mest för att de oftast ser ut som riktiga vapen.

Så man kan inte bli skjuten ”i benet” med en Soft airgun, som det står. Även med bar hud har den lilla larviga plastkulan inte energi för att tränga in. Kanske kan det svida lite och det blir ett rött litet märke mot bar hud, och man säger "ajaj", men har man byxor på sig säger man på sin höjd ”aj”. Så det borde ha hetat ”på benet”.

”Pojken tog sig hem”, kan man även läsa. Ja, han gick eller sprang väl hem, med sin ”skottskada”, Wow! Polisen säger ”– Han sköts i benet men det blev inga allvarliga skador”. Näe, det tror jag det. Det är betydligt mer anslagsenergi i en snöboll än från ett Soft Airgun. Det enda farliga med dem är om man träffar ett öga, då kanske de orsakar skador, men jag har inte haft anledning att prova.

Det enda allvarliga var att man hotade med något som såg ut som ett vapen, och detta är givetvis ett rånförsök, men även om man med polisens alla resurser, insatsstyrka och annat lyckas ta fast gärningsmännen, betvivlas att de är straffmyndiga, även om de kan fällas för ”olaga användande av leksak”, ”skrämmande av barn” eller ”olagligt och larvigt hot” (Nya lagparagrafer bara för SvD.)

Polisens ledningscentral är inblandade…har de inget bättre att hålla på med? Vad sägs om att ta fast några bileldande gangster- och kravallungar i Tensta/Rinkeby som ligger nästgårds till Kista?

Inga kommentarer: