fredag 5 april 2013

Korståg mot Public Service


Ok, jag kör ett korståg mot Public Service (länk). Det är mammut i medians värld som tittar sig i naveln och talar om hur bra de är. Verkligheten är dem helt främmande. Marknadssamhället är dem främmande. De tillhandahåller vad de antingen de har dekret på att tillhandahålla, vad de anser vara viktigt för dig eller vad de, baserat på sina policies, dekret från politkerna och annat larv väljer man vill att tillhandahålla. Reklam är farligt och inte bra för dig lille medborgare, därför har vi ingen reklam (men dock "sponsring"), men tvingar alla som på något sätt kan se eller höra PS att betala. Detta oavsett om du vill ha PS eller ej. Har du en TV, en kanalväljare eller en dator måste du betala ”licensavgift”.

Givetvis är det även så att en normalfuntad svensk knappast vill betala ett öre för barnradio, nyheter på ”lätt svenska”, nyheter på serbokroatiska eller annat som ska passa alla.
Problemställningen är mycket enkel – i ett land med marknadsekonomi där utbudet styrs av tillgång och efterfrågan är denna typ av företag omöjliga.

Nu målar alltså Benkö och Jönsson upp en felaktig bild av problemet. Man spelar helt enkelt med olika  förutsättningar  samma spel med olika regler. Benkö/Jönssons spel tvingar på felaktiga grunder alla som kan ta emot PS på vilket sätt det må vara att betala för det. Med felaktiga menar jag att en manick som används för TV-spel eller för XL/Word-dokument men råkar vara kopplad till internet ska givetvis inte betala för PS-utbudet. Vidare har PS valt att själva lägga ut sitt utbud på internet. Det är som att vara gatumusiker och kräva alla förbipasserande på musikavgift, vare sig man gillar musiken eller inte.
”Förutsättningar och regler” är att man kan tillhandahålla program för att man anser att de behövs, kanske av rent politiska skäl. Man döljer ren propaganda som ”utbildning” eller ”information”, och använder sig av klassiska propagandatekniker för att påverka medborgarna. Det sistnämnda kan exemplifieras med nysvenska och ord som ”papperslös”, ”ensamkommande flyktingbarn”, ”främlingsfientlig” och en rad till.

Så man kräver medborgarna på pengar för propaganda, det programutbud man serverar för att det är vad du behöver lille medborgare, man kallar det fakta, statistik, objektiv information eller utbildning. Om du inte vill ha detta utbud, eller inte ens kan se det ska du betala för det ändå. ”Ombudsmannen” totaldyker som jag skrev om för några dagar sedan. Man vet ju vilka som betalar deras löner.

Hela historien är så verklighetsfrämmande, utdaterad med kopplingar till gammal DDR-propaganda och dessutom rent paradoxal att man borde skratta.

Så det tror faen att TU inte gillar att PS kan paddla runt på marknaden med intvingade licensavgifter som finansiär. Det finns bara en medicin – släpp hela finanseringen av PS. De får klara sig på marknaden på samma sätt som alla andra mediaföretag. Är de så bra som de hävdar, kanske de överlever, annars försvinner de – spelets regler i en marknadsekonomi.

Inga kommentarer: