söndag 2 december 2012

Försummad resurs?


 Ok, detta är en nyhet i UNT, att uppfinnare är en försummad resurs. Jag har bara ett råd in detta land till dig som har en bra idé och en bra uppfinning; Släpp hela idén. Vägen till en produkt du kan tjäna pengar på är mycket längre än du tror och allt vackert snack från kommunen och andra är bara tomt svammel.
Detta land är inget för kreativa människor med idéer. Kanske finns det någon som lyckas men risken att du kommer att bli fattig på kuppen är runt 99%. Nu är det ju roligare för tidningarna att berätta ”success stories” än om alla de som misslyckats. Här kommer en förteckning över problem du som uppfinnare kommer att stöta på:

Tro inte på bankens goda råd. De kanske rekommenderar en revisor, men kolla vad det kommer kosta. Jag har ett fall där ett företag fick betala 18.000kr för att revisorn konterade och skrev revisionsberättelse på 20 kvitton. 

Tro inte på att kommunen kommer att stödja dig. Det kommer inte ett öre från kommunen. Snacka går bra men det är bara snack, inga pengar.

Tro inte det är enkelt att utveckla en produkt. Vi pratar om år, prototyper, provserier, materialval, tester, design, konstruktionsberäkningar och mycket annat.

Tro inte alla kommer köpa din produkt eller idé. Alla är mer eller mindre konservativa och att slå sig in på en marknad med något nytt är både tids- och pengakrävande.

Tro inte det finns vägar runt fallgropar. Det kommer att finnas massor för den som hittar på något nytt. I artikeln snackas om patent. Det kostar minst 50.000 kr att bara ansöka om ett nytt patent, bara så du vet. Det är ingen idé att ansöka om patent om en liknande produkt redan finns, då har du kastat pengarna i sjön. Det svagare skyddet ”design” är i praktiken inte ett dyft värt.

Tro inte att köparna kommer stå i kö för din produkt. Först måste du övertyga inköpare, som i sin tur ska övertyga försäljare (om du inte har en befintlig säljorganisation). Därefter ska de övertyga köparna.

Tro inte att du kan ta det pris du vill för produkten. Du kan i runda slängar räkna med att multiplicera produktens tillverkningspris med 3.14 för att få slutpriset till kund. Ju fler personer och kanaler före slutkund ju dyrare blir för slutkunden. Det finns massor med fällor med depositioner med återköp och annat.

Tro inte det är enkelt att hitta en tillverkare av produkten. Visst kan de göra den i Kina, börja med att beställa minst 10.000 från fabriken, vänta några månader på leveransen. Sedan kanske du finner att kvalitén är undermålig.

Tro inte ALMI ställer upp med mer än 15.000kr.

Tro inte du klarar och fattar de krångliga reglerna runt att sköta bokföring. Detta är en klubb för inbördes beundran, och du måste köpa ett speciellt program för detta och sedan spendera en massa tid på att lära dig och sedan sköta rent konteringslarv dagligen.

Tro inte någon annan än du får stå för smällen när pengarna är slut.

Så Sverige är inget land för uppfinnare, det är bara att fatta. Försummad resurs – hahaha! Motarbetad resurs snarare.
Så har du en bra uppfinning – glöm den. Jag har runt 20 uppfinningar…

Inga kommentarer: