När du sedan klarat GMU hamnar du på något förband. Jaha,
vilket då och var? Din gissning är lika bra som min. Klart är dock att du får ”höjdarlönen”
18.000kr/månad (länk), och kan tvingas till utlandstjänstgöring, utan snack. Vi pratar
alltså om ungdomar som kanske har flickvän, barn och både tvingas flytta till
någon annan ort, samt kan skickas utomlands. Man ska i sammanhanget veta att
snittlönen för en städare ligger på ca 20.000kr/månad.
Så försvaret förtjänar inte namnet försvaret. De få som
jobbar inom försvaret har inte en chans att försvara Sverige. Politikerna har
effektivt svamlat sedan 80-talet och det som nu återstår är ett rent skämt men
bara kallar försvaret. Den effektiva slakten har resulterat i att det skulle ta
20-30 år att bygga upp ett försvar igen värt namnet. Om nu något händer i
närområdet står vi med byxorna nere och politikerna kommer irra som yra höns,
skylla på tidigare beslut och regeringar, det är legio.
Men kan alltså läsa i SvD på denna länk att man inte klarat
av att betala ut ett lönepålägg som ska gälla från oktober 2011 på 1.8% (länk).
Vi skriver alltså om några dagar 2013.
Jag kan inte hålla mig från att berätta för dig lille
medborgare att ett s.k. ”ensamkommande flyktingbarn” finansieras av staten med
minst 1.2 miljoner/år de första åren. Alltså, minst 100.000 kronor per månad,
eller mer än fem gånger mer än vad man betalar en svensk soldat i lön.
Pengarna för ”flyktingbarnet” räcker för heltidspension på Grand Hotel i Stockholm,
om "barnet" kan nöja sig med några hundratusen per år i fickpengar.
Så om du vill söka dig till "försvaret"...glöm det. Min 18-årige son funderade på saken, men jag avrådde honom. Kanske kommer han söka sig till franska främlingslegionen i stället. Jag tycker det vore betydligt bättre än det svenska anorektiska "försvaret".
2 kommentarer:
Har du genomfört GMU? Vet du till 100% att allt du skriver om GMU är sanning och verklighet? Har du konkret fakta på att bestraffningar och trakasserier förekommer? Min uppfattning efter 5 år inom soldatyrket samt två utlandsmissioner är en annan.
Officerare har inte alltid rätt, och kommer man i en situation där man vet att befälet ifråga har fel, har man all rätt att påtala detta, oavsett om man är nyinryckt under GMU eller gammal i gemet. Detta blir du inte bestraffad för, men om man upplever att man blev orättvist behandlad efteråt kan man anmäla officeren. Precis som på vilket arbetsplats som helst. Sen hamnar man i situationer som soldat där det inte alltid är läge att börja tjafsa med chefen, om felet chefen gör inte är livsavgörande. Man är som soldat kollega med officeren, ingen rättsbefriad undersåte.
Det är ingen som tvingas in i utlandstjänstgöring. Vill man bli soldat accepterar man samtidigt att man kan komma att få göra utlandstjänst. Vill man inte det, då finns det andra vägar att gå om man vill bli soldat ändå t.ex hemvärnet. Annars får man välja något annat yrke.
Lönen är låg. Det tänker jag inte säga något annat om. Men man har ofta en hel del "övningsdygn" vilket hjälper upp lönen något. Men detta bör man veta om innan man söker sig till försvaret.
Att du sen hellre skickar din son till franska främlingslegionen är för mig helt galet. För där kan du efter vad jag läst och hört från bekanta som varit där, räkna med det du skriver om GMU. Där har du absolut ingen rätt att ifrågasätta befälen och har i övrig väldigt få rättigheter alls. En legionär tjänar till en början ca 9000kr för att sedan tjäna 10 000kr. Efter 3 års tjänst har lönen ökat med 500kr... Dessa uppgifter är hämtade från deras rekryteringssida. Sen att man förutom några veckor per år är helt fast i Frankrike i 5 år framåt är ju en annan minusfaktor.
Jag rekommenderar dig att innan du skriver om hur dålig du tycker försvarsmakten är, läsa på om hur det faktiskt fungerar i verkligheten. Att tro och tycka är faktiskt inte att veta. Bra information finns att erhålla på forsvarsmakten.se, speciellt den blogg som finns där. Den beskriver verkligheten under GMU och även vardagen på andra förband från en soldats perspektiv.
Tack för din kommentar Annonym!
Svaret på din första fråga aär nej. Men Jag har gjort "lumpen". Erfarenheten från denna är att man lägger ribban för vilka som bestämmer. Fungerar det annorlunda i GMU, och att man har konsensusmöten om vad som ska göras må du påtala det.
Om utlandstjänstgöring. Jag vill minnas att de som inte vill ställa upp på detta blivit avskedade. Har jag fel?
Jäpp, lönen är ett rent hån mot de som vill försvara detta land.
Jag tror inte du känner min son. I denna minut går han till en fest, det är bara en promenad på sådär 13km. Jag tror, oavsett betalning att legionen vore det bästa för honom. Jag har flera gånger snackat med svenska försvaret, men inget funkar. Antingen vet man inte vad som gäller, GMU krockar med gymnasieutbildningen, och man bara skjuter fram frågeställnigarna.
Men säg mig nu; om nu landet blir anfallet, hur många soldater har vi och när? Och per kvadratkilometer? Svammel försvarar inte en kvadratcentimeter.
Skicka en kommentar