söndag 23 december 2012

Storebrors snuttefilt


Jag funderade lite över PKU-registret. Dess tillkomst skedde alltså under början av 70-talet, och fungerade fullt ut 1975 så att alla barn som föds i detta land lämnar strax efter födseln ett litet rör blod som skickas till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Man screenar då efter vissa sjukdomar varav en heter fenylketonuri (som även kallas PKU, och därav registrets namn). En del av dessa sjukdomar kräver att man kör en DNA-analys för att kunna hitta vissa sällsynta men ärftliga sjukdomar. Detta innebär i sin tur att man alltså har ett register med alla medborgares DNA, förutsatt att de är födda 1975 eller senare, alltså 37 år eller yngre. Nu kan man tycka att när man gjort de undersökningarna, och ej funnit någon sjukdom hos ett nyfött barn, kan man tycka att det är logiskt att radera hela informationen. Detta eftersom det är direkt integritetskränkande att spara information över medborgare i första läget, och i synnerhet DNA-profilen, vidare har man inte någons medgivande för detta, samt måste fatta hur vital informationen är för myndigheter som vill hämta information ur denna databas. Sannolikt kör man analysen efter blodprovet kommit, och sedan djupfryser man blodet som referens.

Givetvis stipulerar lagen att detta register inte får användas till att leta brottslingar eller annan myndighetsverksamhet, men detta register är ju en riktig ”höjdare” för t.ex. polisen, SÄPO och andra myndigheter det inser vem som helst. Med tillräckligt stor pengaflagga eller allmänintresse blir det alltså legalt för myndigheter att få tillgång till detta register. Det flagranta typexemplet är vid mordet på Anna Lindh, där polisen i stort sett omedelbart fick tillgång till registret, eftersom det var så stort allmänintresse att få fast mördaren.

Idag går man som katten runt het gröt och vill åt informationen, och det är i stort sett bara en tidsfråga innan man från olika myndigheter får full tillgång till detta register. Givetvis kommer man tillsätta någon ”kontrollfunktion” som ska övervaka att allt går rätt till, men det viktiga är principen. Vi närmar oss med små steg Bodströmsamhället med motiveringen ”har man bara rent mjöl i påsen”, eller som Bodström försvarade rätten till telefonavlyssning med; Det är inte dig lille medborgare vi är ute efter, utan grova brottslingar. Nu tilltar den grova brottsligheten, och desperationen stiger bland myndigheterna för att komma till tals med problemet, och tänk vad många brottslingar man skulle kunna få fast och spärra in om man bara fick tillgång till detta register. Man skulle kunna spara polisarbete (och pengar), samt säkerställa att man verkligen hade fångat rätt brottsling. Att man sedan gör något mycket integritetskränkande för hela svenska folket blir ju sekundärt.

Men man kan ju få uppgifterna raderade, eller hur? Javisst, fyller i en speciell blankett, men sedan hittade jag denna information på Wikipedia: ”Den enskilde kan begära att få sitt blodprov förstört eller anonymiserat (PKU-laboratoriet bestämmer vilket det blir). OK, varför ska PKU-laboratoriet ha denna möjlighet? Vill man bli totalt raderad från deras register ska man ha rätt till detta. Men PKU-laboratoriet förstör antingen blodprovet eller anonymiserar det. Men vad händer med DNA-profilen i databasen? Enligt ett PDF dokument jag hittade hävdar man att ”Det inte finns något register med DNA-resultat på PKU-laboratoriet”. Är detta en lek med ord och ett rent villospår?


Om detta är sant fanns det ju ingen som helst anledning för polisen att rota i detta register när man letade efter Anna Lindhs mördare. Men det gjorde man. Och är det bara så att själva registret finns på en server som givetvis inte står på just ”laboratoriet”? Om så är fallet ljuger man ju inte men bara avsiktligt vilseleder läsarna.

Informationen i detta register är helt enkelt en alltför stor informationsgodisburk för att myndigheterna ska kunna hålla fingrarna i styr. Och om myndigheterna inte har tillgång till, eller är ointresserade av detta register – varför tillsätter man utredning om den (länk)?

Så lille medborgare, fråga dig helt enkelt om du är till för samhället eller om samhället är till för dig? Om det senare varit sant, varför finns då personnummer och PKU-registret? Beaktande varje människas rätt och integritet har man inte någon som helst rätt att spara vare sig blodprov eller DNA-information. Men det gör man. Kräver man att bli raderad från registret, vet man inte vad som raderas. Kanske slänger man blodprovet, eller så anonymiseras det, men vad händer med DNA-profilen som är den känsligaste informationen?

Går man in på Biobankens hemsida och tar ut blanketten vilken man ska använda för att bli kvitt detta register, hittar man detta:
Eftersom nu DNA-profilen för dig lille medborgare är just ett "analysresultat" innebär det att man sparar din DNA-profil trots att du uttryckligen vill bli kvitt detta register och myndigheternas snokande. Är du eller dina barn med i detta register går det inte att komma ur det, så enkelt är det.




Inga kommentarer: