lördag 29 december 2012

Grattis Nisse!


Den här nyheten är ganska intressant. DN rapporterar att ”Indiska regeringen hänger ut våldtäktsmän”. 
Jag har ingen aning om hur det fungerar i Indien, men det är inte det intressanta. Jag drar mig först till minnes att Beatrice Ask ville skicka äckelfärgade kuvert till misstänkta pedofiler. Detta så att de som bodde i området visste att det fanns en pedofil i trakten. Detta var minst sagt korkat, och Ask backade minst fyra steg på spelplanen. Sedan har vi fall med våldtäktsmän eller pedofiler här i Sverige, där det tydligen är legalt att lägga ”information” om dessa personer i brevlådorna i trakten. Detta så att man ska skydda sina barn, akta sig för personen rent generellt.


Nu kör alltså Indien med att hänga ut våldtäktsmän på nätet. Plötsligt blev hela problematiken mycket intressant.
Grundprincipen för en strafflagstiftning är att den som begått ett brott ska straffas. När straffet är avtjänat är hela saken utagerad. Personer som inte döms även om misstanke finns är oskyldiga. Det är en ren rättsprincip, och inget att tulla på. För några år sedan var det en tjej som blev grupp våldtagen i Uppsala, och som ett tag senare tog sitt liv. Det skrev media inte ett dyft om, och ej heller om att gärningsmännen fick rent symboliska straff. (Jag kan leta upp några länkar till den/de som är intresserade). Gärningsmännen i detta fall var givetvis unga ”berikare”. Men när samma sak händer i Indien blir det plötsligt förstasidesstoff.

Om vi i första läget tullar på principen att misstänkta ska straffas faller hela rättssystemet. Med det menar jag att endast en misstake, rykten eller vad du vill ska orsaka någon form av straff eller uthängning på nätet är hela systemet i gungning. Nätet har fått högre dignitet än domstolarna.

Det andra jag har ett problem med är att den som begår ett brott straffas. När straffet, böterna eller vad du vill, är avtjänat, är enligt min skalle saken utagerad. Ok, man gjorde fel, var brottsling eller vad du vill, men är straffet avtjänat är saken utagerad.
Men nu har vi en intressant koppling med media. När en person är dömd för ett brott är det fritt fram för media att publicera namn och bild. Det gör man undantagsvis, och i de få fall brottslingen är svensk, annars vitpixlar man bilden för att felaktigt ge skenet av att det inte var en ”berikare” som var brottsling. Som alla vet finns det en site som heter just ”Avpixlat” som berättar den andra versionen av PK-historien. Men det senaste året har man slutat med att vitpixla bilder. I stället har gärningsmannens ålder fått en allt större betydelse. Medborgarna började fatta vad man höll på med. Det heter idag ”23-åringen” eller ”18-åringen”, som om gärningsmannens ålder skulle spela någon större roll. Förväntas jag som läsare akta mig för just 23- eller 18-åringar?

Men vad säger Ni svenska media? Sverige ligger god tvåa i våldtäkter per person internationellt efter Rwanda om jag minns rätt. Är det inte läge att hänga ut alla dömda våldtäktsmän med namn och bild, på nätet? PK-problemet är att det finns en viss överrepresentation, som inte är PK. Men är det inte en ren lögn att dölja detta faktum? De oberoende journalisterna behöver givetvis inte ta något som helst ansvar i historien. Ingen kan anklagas för något man inte skrivit.

Som jag skrivit några gånger tidigare; för sådär sju år sedan gjorde BRÅ en utredning som omfattade fem år. Den visade att personer med ”utländsk härkomst” var kraftigt överrepresenterade när det gäller sexualbrott. Vi pratar om en överrepresentation på 3.5 gånger. Var finns motsvarande utredning idag? Nähä..antingen finns det ingen, eller åxå är den hemligstämplad.

Min åsikt är att det är en ren lögn och en direkt form av propaganda. Att avsiktligt dölja ett problem och fakta är en form av ren propaganda. Synd bara för de svenska tjejer som blir våldtagna för att de inte fått den information media och politiker PK-tystat. Ingen enskild journalist kan givetvis lastas för detta.
Att svenska myndigheter skulle hänga ut dömda våldtäktsmän är givetvis uteslutet av två skäl: Det första är att brottstraffet har sin gång, och den som dömts till ett brott avtjänar brottet. Det andra är kopplingen mellan etnicitet och våldtäkter. Det är helt enkelt inte PK att ens andas att invandringen vi har, och kommer resulterar i att massor med svenska kvinnor har och kommer att våldtas.
Men kanske du lille medborgare är mer intresserad av Silvias nya hattkollektion? Eller hur Zlatan sparkade bollar i Frankrike? Grattis! Kanske någon intressant artikel i tidningarna om användandet av ”hen”, kan intressera.
Men om du nu, lille läsare tror på allt vad media skriver, och att du inte är utsatt för propaganda kan jag gratulera dig till detta epitet: ”Nisse i Hökarängen”.

2 kommentarer:

Edward Ulfertz sa...

Vår andraplats i världsmästerskapet i våldtäkt beror på att det är Lesotho som innehar mästerskapet, inte Rwanda.

Ulmerkotten sa...

Sorry Edward! Miss av mig. Det är inte så lätt att hålla rätt på länderna i Afrika. Hoppas jag inte blir åtalad för "agg mot folkgrupp" av någon Rwandier...

Gott Nytt År tillönskas Ni, Hr Ulfertz!