tisdag 15 oktober 2013

Hela rättssystemet krackelerar


Hela det svenska rättssystemet bygger på att vittnen ställer upp, att folk tar sitt ansvar och har en klar bild över vad som är rätt eller fel. Principerna är baserade på tron på att du som medborgare känner din del i samhället och att alla har en tro på en fungerade rättsapparat, samt givetvis att de som en följd av detta ställer upp som vittnen alltså hjälper domstolar.

Tyvärr, håller hela detta på att krackelera. Som vittne har du ingenting för att ställa upp. Kanske lite ersättning för förlorad arbetstid – så varför stannade du inte på jobbet? Ovanpå detta dömer uppenbarligen inte domstolarna ut några straff längre.  Så vad spelar det för roll om du vittnar? Vi har fallet från Kortedala där en äldre man slogs ner av ett gäng berikare och blev handikappad. Straffet blev lite ”samhällstjänst”. Fängelserna är överfulla, och det finns säkerligen direktiv att domstolarna ska endast i undantagsfall utdöma fängelsestraff. Regeln är förresten att släppa ut brottslingar efter 2/3-delar av avtjänad strafftid. Ovanpå detta har vi ju principen att om brottslingar skyller på varandra går bägge fria.

Men detta är inte nog, även om det borde räcka. Vi har ju ”mängdrabatt” på brott . Gör ett inbrott och du straffas för det. Gör tio och du straffas kanske för två. Det är dags att se det från de drabbades sida och straffa för tio inbrott, utan rabatt. Det spelar ingen som helst roll om personen är minderårig, har haft en taskig uppväxt, kommer från ett annat land eller har skoskav – man måste se till den skada som skett och summera skadorna. Alltså summera straffen för brott. Visst, 500 års fängelse, det har jag inget problem med.


Men tillbaka till problemen med att vittnen inte ”ställer upp”. De har alltså inget för det, det kanske är ok eftersom det knappast borde vara monetärt lönsamt att vittna. Men vi har nu drabbats av en importerad gängkriminalitet som hotar vittnen. Ett exempel är mannen som man misshandlade och slängde barnet till marken i Tensta. Det finns massor med människor som vet vilka det var, kanske såg händelsen,  men ingen ställer upp och vill vittna. Vi har direkta hot mot vittnen och på denna länk kan vi se hur det svenska rättssystemet fungerar. Inte alls.

Hela systemet som bygger på laglydiga medborgare som ställer upp, och inte gängkriminalitet vilket betyder att systemet inte fungerar idag. Vidare är systemet fel eftersom det, sannolikt byggt på flumvisioner från 70-talet, är baserar straffsatser ut brottslingarnas aspekt, inte de drabbades.

De närmsta åren kommer vi få se en stor förvirring. Ett system baserat på laglydiga medborgare som tror på det system som gäller fungerar inte längre. Ett regelverk som svårligen och långsamt låter sig förändras till verkligheten, delvis baserat på gammalt 70-talsflum. Fulla fängelser och allt lägre straff för grova brottslingar.

Allt emedan du lille medborgare döms, snabbt och effektivt till dryga böter för att ha kört förbi en plåtpolis lite för fort. Inte för att något egentligen hänt, ingen har kommit till skada, inget har kommit till skada, men om den berömda ”om olyckan hade varit framme”, hade det gjort det. Men olyckan var inte framme, men bara som varnagel. Nästa gång kanske olyckan är framme… rent löjligt faktiskt. Man undrar hur många gånger poliser får kommentaren ”stick och fånga någon riktig brottsling i stället!”.
Egentligen riktigt elakt mot den stackars utkommenderade polisen, men tyvärr är det helt sant. 

Men vad spelar det för roll när de riktiga brottslingarna inte straffas? Även om polisen tar dem, döms de till några timmar samhällstjänst. Jag tror polisyrket är det otacksammaste som finns.

Inga kommentarer: