söndag 20 oktober 2013

Miljöpartister - enögda och naiva


Miljöpartister förnekar sig inte. Det ena vansinniga förslaget efter det andra.” Krav på dubbstopp för barnens skull”, heter det idag och man vill ha dubbdäcksförbud i Stockholms innerstad. Generellt ställer man sig emot biltrafik, och man verkar tro att alla bilister är ute och nöjeskör. Kopplingen med barn ger en snyftande koppling, föra elegant och billigt. Vid varenda förslag att bygga ut vägnätet runt Stockholm har man ställt sig emot och man verkar leva i en helt främmande värd än verkligheten.

Men till det här med dubbdäck; För det första är det så att man inte vet om det är dubbdäck som river upp asfalten. Det är ju faktiskt så att man använder grovt grus när man sandar, alltså kanske 2-3mm små partiklar av krossad sten, givetvis med små skarpa kanter. När ett däck passerar över sådana blir det givetvis en enorm nötning på vägytan. Tidigare sandade man det gör man inte längre, är det bilisternas fel? Vidare är det så att dessa små partiklar fastnar i däckens lameller och sitter fast, förutom att det är samma sak som att köra med dubbdäck i princip, äter sig dessa partiklar in i däcken och förstör dem. Sedan var det val av asfalt; det fanns tidigare ”vit asfalt” som var asfalt utblandad med sten. Det fiffiga med denna var att den var mycket hållbarare, men den var dyrare och därför kör man med svart vanlig asfalt, vilken nöts ner enklare och är mjukare. Men allt är bilisternas fel, miljöpartisterna mantra.

Så om du någon gång tidigt på våren åker efter en annan bil på en torr, osopad gata kan du ju fundera på vad det egentligen är som ryker.


Vidare vet ingen hur stor del av partiklarna i Stockholm som kommer från oljeeldning. Det struntar man i, och i synnerhet miljöpartister. Som vanlig;t skyll allt på bilisterna, och i synnerhet de som kör på dubbdäck. Enkelt, enögt och rent naivt.


Men om nu miljöpartisterna är så måna om miljön och tycker att partiklar är så farliga, borde de börja med att förbjuda tunnelbanan. I tunnelbanan är det enligt dessa artiklar (länk 1, länk 2), tio gånger mer partiklar än på gatorna. Jag har sett ännu högre siffror.  Inte konstigt alls egentigen, tåg som bromsar och när varje tåg kommer rörs all partiklar upp. Partiklar från tågens bromsbelägg lossnar, ramlar av och finns som damm på varenda underjordisk station - inte konstigt alls, men detta mörkar man och skyller allt på bilismen, och i synnerhet de som kör på dubbdäck. Och som sagt har man ingen aning om partiklarna kommer från dubbdäck, nötningen av det grovkorniga gruset, asfalten eller förbränning av olja. 

Men nu är det som det är, miljöpartiet är totalt enögda och ser det de vill se. Man blir lite trött på dem faktiskt. Hade de varit på något sätt verklighetsanknytna och oroat sig för partiklar, hade de börjat med att förbjuda tunnelbanan under jord. Man undrar hur många som fick lungcancer av partiklar i tunnelbanans tidiga år då vagnarnas bromsbelägg bestod av asbest. Men det var väl bilisternas fel på något sätt åxå.  

Inga kommentarer: