söndag 13 oktober 2013

Växthusgaser


Det här med global uppvärmning är ju en het fråga. Som alla vet har vi en massa pålagor på bensin, diesel, villaolja, el och annat för att få ner utsläppen av ”växthusgaser”. Ovanpå dessa pålagor är det dessutom moms av någon kryptisk anledning eftersom det tydligen ger ett mervärde att betala skatt. Skatt på skatt alltså. Logiken är minst sagt haltande.

Men så ska man ju satsa på vindkraft. Kärnkraft är bara farligt av någon outgrundlig anledning. Men om vi nu pratar miljö, hur vackert är ett vindkraftverk, och man vill spika upp den på områden där det t.ex. finns havsörnar. Det har dock visat sig att vindkraftverk dödar havsörnar, i synnerhet yngre sådana. Och vad är återbetalningstiden på investeringskostnaden på vindkraftverk? Räcker 100 år?


När jag bodde i Staufen tog man först betalt för plastförpackningar rent generellt, en extra avgift per förpackning. Sedan samlades dessa in i ”Gelbe Sac”, och dessa transporterades (såldes), till Sverige där de eldades upp i någon högtemperaturugn i trakten av Linköping. Utsläpp av koldioxid….? Vi snackar om att Sverige alltså köpte eller köper plast för att få elda upp, och göra koldioxidutsläpp.  Tyskarna tog betalt två gånger, först för förpackningarna i butiken sedan av svenskarna som köpte dem.

Men ovanpå detta har man försäljning av moderna avlatsbrev. Utsläppsrätter, kohandel om hur mycket ett land ska släppa ut per år. Är man ”duktigare” kan man sälja utsläppsrätter till de som vill släppa ut mer än förhandlingarna gav rätt till.

Men på riksplan bestämmer man t.ex. hur mycket växthusgaser biltrafiken får släppa ut. Detta första baserat på hur mycket koldioxid man lyckats tillförhandla sig. Sedan ovanpå detta hur mycket man inom landet allokerat till biltrafiken.  Alltså, om vi har X antal ton politikerna har beslutat man får släppa ut, och denna förutsägelse var fel, är det alltså bilisternas fel vilket i sin tur legaliserar nya pålagor med moms på skatt. Om samtidigt det statliga företaget Vattenfall inte släpper ut så mycket man fått rätt till, är det inget som hindrar att man säljer sina utsläppsrätter till andra länder.

Hela saken är så vansinnig att det knappast finns ord, och allt började med Kyoto-överenskommelsen. USA vägrade skriva på dumheterna emedan man fick med sig Kina, men först efter att de i princip kan släppa ut så mycket växthusgaser de vill, vilket de gör.
Jag hittade en ganska talande bild på FB och SD:s sida om hur det fungerar. Den kan du ju fundera på nästa gång du tankar bilen och betalar energiskatter med moms.


Inga kommentarer: