lördag 19 oktober 2013

Tiggeri och gatumusiker


Det här med rent tiggeri är ett ganska nytt fenomen. De nya moderaterna har tydligen problem med att skilja på tiggeri och gatumusiker, så jag tänkte hjälpa dem lite med lite logik som de verkar avsakna (länk).

Jag minns i Thailand för länge sedan, kvinnor satt med sina barn som hade diverse lyten och tiggde på gatorna. Kanske hade tillfogat sina barn dessa lyten för att bli bättre tiggare. I samma land på ett klosterområde kunde man ge en person med fågelburar pengar för att han skulle släppa ut en fågel som han uppenbarligen fångat just för att kunna få betalt för att släppa ut den. Kopplingen är uppenbar. Ju fler som betalar för att släppa ut en fågel, ju fler fågelfångare blir det. Allt man uppnår genom att betala för sådant, är att fler fåglar blir fångade, stoppade i burar, och sannolikt djurplågade. För varje fågel du betalar för att få utsläppt, blir marknaden mer lukrativ och drygt en fågel kommer att fångas.

För varje tiggare man betalar ett öre till, kommer det drygt en tiggare till eftersom det blir en lönsam verksamhet. För varje kvinna som sitter på gatan med ett lemlästat barn och tigger…kommer drygt ett barn att lemlästas.

Men nu snackar man om organiserat tiggeri, och att det borde förbjudas. Tror någon att polisen någonsin kommer att kunna bevisa att tiggeri är organiserat? Kanske vet de att så är fallet, är det inte bevisbart. Men det spelar mindre roll, och straffsatserna kommer att vara obefintliga, ens vid fällande dom.

Men min slutsats är att rent tiggeri måste förbjudas. Gatumusiker däremot kan jag acceptera, eftersom man kanske lägger en slant baserat på underhållningsvärdet.  Pratar vi däremot om något rent störande fenomen (som Hemglassbilarna), är det en sanitär olägenhet. Härvidlag uppstår en hårfin gräns mellan underhållning och vad som är störande. Det är dock en helt annan problemställning – men rent ”tycka  synd om”-tiggeri måste förbjudas.

En bit från staden där jag bor och i en större stad, sitter alltid en kvinna med en bild på barn och tigger utanför Systembolaget. För en vecka sedan stod samma kvinna en bit därifrån och runt hörnet och pratade i sin mobiltelefon. Ganska symptomatiskt faktiskt. En ny och berikande verksamhet pratar vi om rent generellt, eller hur Billström och Ullenhag?

Men det finns gatumusiker och gatumusiker. Får man bidra med denna länk med tiggare som jag knappast skulle vilja ha åtalbara. 

Inga kommentarer: