torsdag 17 oktober 2013

Likvärdighet


En ”ny moderat” vid namn Tomas Tobé, skriver i SvD idag att ”Så ska likvärdigheten i skolan öka.”  Yeck! Först har vi ordet värdighet, baserat på ordet värde. Ordet i sig är ren nysvenska och påhittat, man blir liksom lite kräknödig av själva ordet ”likvärdighet”. Men vad han skriver om alla elever ska ges samma möjlighet att lyckas. Det innebär givetvis att man ska plöja ner ännu mer pengar till skolor med dåliga resultat, emedan de skolor som har bra resultat får en mindre del av den kaka som finns att dela på.
Vi har redan s.k. socioekonomiskt stöd till de skolor där det finns berikande barn. En skola i Rinkeby har betydligt mer pengar per elev än en skola i Nockeby per elev, detta eftersom man har större behov av stöd, hemspråks-undervisning, datorer och annat än vad man har i Nockeby.

Hela systemet är fel. Alla skolor ska ha en viss definierad mängd pengar för varje elev.  Oavsett bakgrund eller vad det vara må, allt annat är diskriminering. Inga socioekonomiska stöd, eller annat tjafs. Hemspråksundervisning ska förbjudas omedelbart – ska vi segregera eller integrera? Jag skiter som svensk blankt i om någon vill kunna snacka med en mormor i Somalia. Ska svenska skattebetalare betala för sådant?

Men jag kan hålla med Tomé om att lärare och rektorer behöver mer. Visst, höj deras löner med 30% rakt av, och låt dem vara just lärare.

Men jag vill bara avsluta med denna underbara länk där eleverna i Husby (minns ni kravallerna), fått var sin iPad, inget av mina barn har fått en sådan.

Enligt Tomé behöver de snart var sin MacBook Pro åxå samt en ny iPhone 5c, för att kunna tillgodogöra sig hemspråksundervisningen, och bli ”likvärdiga”.

Dina och mina barn går nog i en sliten skola, har underbetalda lärare men försöker göra sitt bästa, en rektor som står mellan budget och föräldrar som är förbannade, allt emedan ansvariga politiker lyser med sin frånvaro, och skolmat som knappt duger som människoföda.  Undervisningsmaterialet är rent antikt, slitet och utdaterat givetvis. Men våra barn är tydligen i klassen under ”likvärdiga”. De har inget behov och har inte invandrarbakgrund. Ska vi kalla dem ”undervärdiga”, Tomé?

Javisst, det jag skrev ovan kommer SvD inte länka till. Inget konstigt alls – det heter censur.

Inga kommentarer: