måndag 9 maj 2011

Dagens scoop - knattelag avstängt

Alla de stora dagstidningarna har artiklar om att ett knattefotbollslag stängts av från en turnering för att föräldrar till det laget har attackerat och kastat glåpord efter domaren. Ok, han kanske gjorde en miss. Han var 16 år och dömde sin första match. So what? Det är ju inte mycket till nyhet, och en del ondgör sig över att barnen (eller knattespelarna) straffas när det i själva verket var deras föräldrar som uppfört sig illa. Det är nyheten, och det är föga förvånande att man inte nämner klubbens namn FC Rosengård. Man skriver om det som ”knattelag från Skåne” eller något annat helt neutralt.
Här har vi alltså ett typexempel på hur man mörkar information eftersom det givetvis inte är PK-korrekt att tala om att de kommer från Rosengård och har uppfört sig illa. Alla fyra dagstidningarna har precis samma information, och det kan alltså råda föga tvivel om att de följer direktiv från ovan. Expressen klantade till det, och skrev först att det var FC rosengård, men editerade artikeln illa kvickt, så att den informationen utelämnades. Kvar låg då att klubbens ungdomsansvarige heter Ulf Zeba, men det tog man bort i åxå efter ett tag. Det var ju ingen svårighet att googla på namnet så var kopplingen klar.

I Sydsvenskan ligger dock informationen kvar, antingen har man bara vågat skicka ut direktiven till rikstäckande tidningar eller åxå är det en miss. Där står det i alla fall i rubriktexten att det är just FC Rosengård. Denna tidning tycker alltså att det är intressant information, men inte de fyra giganterna. Märkligt, och det kommer nog ett mail eller telefonsamtal till Sydsvenskans chefsredaktör snart.

Jag tror jag ska skriva en regelbok för PK-journalister senare ikväll. Bilden blir alltmer uppenbar och klar. Men inte är vi svenskar utsatta för propaganda? Inte vi, aldrig! Vi lever i yttrande och tryckfrihetens förlovade land med demokrati, så det är ju inte möjligt. Tja, läs dessa artiklar och fundera lite på om det inte finns en röd tråd i hur artiklarna är skrivna.
Som jag skrev tidigare; propaganda är inte bara att just propagera för något - det är lika mycket att utelämna information.

Länkar: 
samt tidningen som inte läst eller fått direktiven Sydsvenskan

2 kommentarer:

Thomas sa...

Rosenborgs FC stod det, inte rosengårds FC

Ulmerkotten sa...

Que? Det är FC Rosengård som artiklarna gäller. Står med klartext i rubriken i Sydsvenskan.