onsdag 4 maj 2011

Mellan raderna och ansvar

Har har vi ett typexempel på hur media fungerar, och konsten att läsa mellan raderna. SvD rapporterar i denna artikel att det blev fängelse för två män som våldtog en kvinna.


Domar har alltså fallit och man vet vilka personer det är och det finns inte ett uns till tvivel om att de är skyldiga. Det enda man berättar är att männen var 34 resp. 27 år gamla och dömdes till 3 års fängelse var.
Man låt det ligga på förstasidan några timmar sedan var det ingen nyhet mer, och man kan hitta den nu under Inrikes, långt ner.


Vi pratar alltså om en gruppvåldtäkt, och ingen enskild idiot med mentala störningar. Man kör alltså en "flash" eftersom brottet är så allvarligt.


Men nu kommer det intressanta; vad man undanhåller från allmänheten är det faktum att det var två afrikaner som begick brottet, och trots att vi pratar om ett mycket allvarligt brott med fängelsedomar, berättar man inte att de heter Paul Bijjalunaku, och Benjamin James Bol, och ej heller publicerar man några bilder på de dömda. Här är länken till PI där det finns mer information. 


Visst är det förbannat märkligt, att om man i svensk press ens misstänker gärningsmän för brott som dessa, d.v.s. de är inte ens dömda, går man ut med namn och bild, om gärningsmannen har svenskt namn och svenskt utseende?
Men är det några män från Afrika, med mörk hy, är det enda man publicerar deras ålder, man flashar nyheten några timmar för att ge skenet av att man rapporterar allt av intresse, så ingen kan säga att man "mörkar" allvarliga brott. Alltså allt trots att de har befunnits skyldiga enligt svenska lag. Allt för att inte ge den dumme lille medborgaren bilden av att det är ett rent faktum enligt BRÅ att dessa kulturberikare är mycket överrepresenterade när det gäller denna typ av brott.
Så nu inställer sig den kontroversiella frågan; kommer media ta ansvar för nästa kvinna som gruppvåldtas av kulturberikare, eftersom man underlåter att berätta sanningen både i detta fall och om den statistik som finns? Eller kommer politikerna göra det som i en intet sinande ström plockar hit fler kulturberikare, och predikar att vi ska bli mångkulturalismens paradis?


Är det någon som efter detta exempel vill påstå att media inte är styrda av politikerna?


Men hela dagen har man kunnat läsa i SvD om en fluga som kan spruta larver i ögat.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Istället för att ge kritik mot media och om hur de publicerar artiklar, så kanske man borde ge kritik mot rättsväsendet i Sverige. Vad får dessa män för ersättning när de frias i Hovrätten, det visar sig att denna kvinna inte blivit våldtagen, och deras namn och bilder är spridda på Internet med rubriken grov våldtäkt. Kommer du skriva om dessa män när de frias?

Ulmerkotten sa...

Jag anser att det är grönt att publicera namn och bild när någon dömts av en domstol. Då är personen enligt lagen skyldig. dessförinnan är det bara misstankar (av olika grad) som gäller.
Om en person medger ett brott och godkänner publicering innan en dom fallit kanske man kan publicera namn/bild.
Men om en person överklagar och frias i högre instans är det då denna dom som gäller, och om så sker i detta fall ska jag skriva att personerna befanns oskyldiga av Hovrätten.
Du kan gärna få meddela mig när, och om så sker så ska jag skriva att personerna inte har begått detta brott de nu har fällts för i Tingsrätten.

Anonym sa...

Någon som vet vad som hänt i ärendet?

Anonym sa...

De blev friade i hovrätten, Dom finns att hämta ut i Sundsvalls Hovrätt. Så tänk efter innan du hänger ut oskyldiga människor ditt pucko. Och det är inte alls bara svenskar som hängs ut, det ha mycket att göra om vilken gärningsmannen är överhuvudtaget. Och hur uppmärksammat brottet varit. T.ex Haga mannen, lr Elins mördare där ena var svensk den andra från etiopien. Så kolla fakta innan du öppna munnen.