fredag 13 maj 2011

Samma historier – ny design


DN har en artikel på förstasidan om en stackars mor från Afrika som sitter och längtar efter sin familj på denna länk.
Vi befinner oss i ett litet land lång ifrån Afrika. Desperata flyktingar som flyr för sina liv kommer inte hit, om de inte plockas från flyktingläger av FN som s.k. kvotflyktingar. De som kommer hit och hävdar att de är flyktingar har smugglats hit av människosmugglare, och har fått betala runt 100.000kr för att bli smugglade just hit.
Först var det män som blev smugglade hit, och efter en tårdrypande flyktinghistoria fick de uppehållstillstånd, och hela familjen kom som ett brev på posten.
Sedan var det ”apatiska barn” ett tag, vilket är en egen historia.
Sedan blev det ”ensamkommande flyktingbarn”, alltså enbart män som alla hade mist sina identitetshandlingar men var under 18 år. Givetvis hitsmugglade även de, hade ingen familj, men som sedan märkligt nog fann hela familjen så fort de beviljats PUT. Därefter kom då anhöriginvandringen, åxå som ett brev på posten.

Nu är det helt plötsligt mödrar som kommer hit. Även de har betalat flyktingsmugglarna för att få bli smugglade just till Sverige, och de har lämnat en hel skog med barn och man bakom sig, och sitter och längtar efter dessa.
Det första man kan fråga sig är; vilken mor lämnar en skog med barn och man, samt betalar 100.000kr för att bli smugglad till just Sverige, och varför? Det andra är vilken logik det är att transportera 7 personer till 1? Är det inte mer logiskt att transportera 1 person till de 7? Eller ska ”berget komma till Muhammed”?

DN:s upplägg är att det skulle vara så synd om damen som skiljts från sin familj, och att kraven på identitetshandlingar är orimliga. Lagändring behövs. Jäpp, det är kanske omöjligt att få pass eller id-handlingar i vissa Afrikanska länder, men är det vårt problem? Om hon nu så gärna vill återförenas med man och barn, är det väl bara att skicka tillbaka henne? Dessutom, och som regel får personer som inte beviljas asyl 30.000kr på fickan när man skickar dem tillbaka. BNP per capita i Somalia är USD 600, i Kenya USD 800, så det är åtskilliga årslöner.
Men PK-tidningen DN efterlyser en lagändring för sådana här fall, och man kan ju gissa att de menar att DNA-prov ska accepteras för att bevisa släktskap. Men hur ska det fungera? Ska DNA-prov skickas från Kenya till Sverige för analys? Hur vet vi vem proven kommer ifrån, eller ska alla få komma hit och därefter ska DNA-testning göras, eller hur tänker man att detta upplägg ska fungera i praktiken?

Det är samma tårdrypande och påhittade historier igen, uppenbarligen för att få komma med hela familjen till landet som flyter av mjölk och honung, emedan flyktingsmugglarnas plånböcker blir allt tjockare. Det handlar inte om desperata flyktingar, utan om ekonomiska lycksökare. Riktiga flyktingar är den flyktingkvot FN fördelar varje år, inte personer som betalat dyrt för att bli smugglade till just Sverige.

Inga kommentarer: