söndag 5 juni 2011

"Berikande" smittsamma sjukdomar

Som alla vet kommer det massor med s.k. flyktingar från andra länder till Sverige, och de är ”berikare”, ”nybyggare” o.s.v. som ska tas emot med öppna armar. De hävdar att de flyr från krig och elände med livet som insats.
OK, när det kommer till Sverige och söker asyl, är det då inte rimligt att kräva att de genomgår en läkarundersökning och att man kräver provtagning på de sjukdomar som är vanliga i de resp. länder de kommer ifrån?
Det tycker inte våra svenska politiker, men det erbjuds en gratis och frivillig läkarundersökning. Men det är alltså inget krav.

I Afrika vet man t.ex. att tuberkulos är vanligt förekommande, trots detta kräver man alltså inte att de som kommer från Afrika till Sverige testas för tuberkulos. Detta är alltså en smittsam och allvarlig sjukdom som för några årtionden sedan var utrotad i detta land.
Nu stiger kurvan för antalet tuberkulosfall i landet rakt uppåt och 2010 rapporterades 683, varav 584 eller 85% var utlandsfödda. (Länk till smittkyddsinstitutet.Smittskyddsinstitutet skriver; "Ökningen beror helt på migrationsflödet från länder med hög incidens av tbc. Detta understryker vikten av att nyanlända personer erbjuds hälsoundersökning tidigt efter ankomst till Sverige.". Trots detta reagerar inte regeringen och sannolikt kommer mängden tuberkulosfall i landet öka ytterligare. Men att kräva ett enkelt tuberkulosprov av de desperata flyktingarna som kommer till detta land, för att på så sätt ”mota Olle i grind”, det gör man inte. 

På samma sätt är det med HIV, som DN idag skriver om. Nu pratar vi inte lägre om någon larvig fågelinfluensa, eller en sjukdom som går att bota utan ett dödligt virus som man bara kan bromsa effekterna av. 7000 personer i världen smittas varje dag av HIV, och i Afrika söder om Sahara finns enligt denna grafik 22.5miljoner människor som har HIV. Antalet HIV-smittade i Sverige har de senaste åren stigit. Den överlägset största kategorin av i Sverige påträffade HIV-fall är ”Smittade före ankomst till Sverige”, enligt smittskyddsinstitutet (se sidan 5 på denna länk).
Men tror någon att man ställer krav på att flyktingar från Afrika måste testas för HIV i Sverige? Nix. Det är frivilligt.

Man frågar sig alltså varför det inte är ett direkt krav att de som kommer till vårt land och söker asyl här tvingas lämna prov i vilka man kan bestämma om de bär på de sjukdomar som är vanliga och smittsamma i de områden de kommer ifrån?
Kan det vara integritetskränkande? Tja, nu är det ju så enligt smittskyddslagen att den som smittats av en könsjukdom måste lista de personer denna haft sex med och kanske blivit smittade. Där är inte mycket integritet som gäller.

Vidare är det så att man nyligen drivit igenom en hel hög med lagar som drabbar hela svenska folket som är gravt integritetskränkande. FRA-lagen, våra banktransaktioner är tillgängliga över hela EU och i USA, man vill införa datalagringsdirektivet, det spikas upp övervakningskameror överallt. Och sannolikt är hela svenska personnummerregistret tillgängligt både inom EU och för USA. Vi pratar alltså om integritetskränkande saker som drabbar hela svenska folket och inte bara enskilda personer. Alla dessa saker har införts med motiveringen att ”har du bara rent mjöl i påsen” behöver du inte bekymra dig.
Med samma motivering behöver alltså en asylsökande inte bekymra sig om denne just har ”rent mjöl i påsen”, och borde precis som hela svenska folket som är tvingade att ställa upp på kontroller, även kunna tvingas till provtagning. Vi pratar alltså om smittsamma sjukdomar, som i värsta fall är dödliga.

Som jag ser det är politikernas underlåtenhet i detta fall skulden till alla de fall av t.ex. HIV-AIDS och tuberkulos som kunnat undvikas med en enkel provtagning. Samt givetvis alla de kostnader i form av arbetsbortfall, sjukhusvård, mediciner samt mänskligt lidande.

Men det är ju faktiskt värre än så. Som vi vet, och som rapporterats från Norge, är män från Afrika kraftigt överrepresenterade när det gäller överfallsvåldtäkter.  Min frågor är alltså; vilka svenska politiker tänker ta ansvaret för både dessa våldtäkter generellt eftersom man tillåter en sådan stor invandring, och vidare kommer de ta sitt ansvar om, eller rättare sagt när en svensk kvinna blir HIV-smittad av en våldtäkt utförd av någon från Afrika?  Observera att varken pengar, politiskt skitsnack eller beklaganden tar död på HIV-virus.


Men det blir väl kvinnans sak att bevisa att hon fått HIV av just den våldtäktsmannen, eller hur? På så sätt slipper politikerna helt ansvar...och tidningarna skulle garanterat tysta ner både våldtäkten och smittan eftersom det kan väcka "främlingsfientlighet".

2 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Det där förslaget som kom förra året om att avkriminalisera spridandet av HIV ter alltmer genialiskt ju mer jag tänker på det. För vad politikerna i praktiken då åstadkommer är att man lyckas legalisera överraskningssex. Det tillhör ju deras kultur att ha rättigheten att ta för sig av andra folks kvinnor, något annat vore ju krängkande och nybyggaren kan ju gud bevare bli arg om han blir ertappad med brallorna nere. Och som du påpekade, det blir den våldtagna kvinnans uppgift att bevisa att det var nybyggaren som smittade henne. Något som kommer bli näst intill omöjligt när det inte tas några prover. Så det blir en win/win-situation för både politiker och berikare. Dom enda som förlorar på det är dom som blir våldtagna.

Ulmerkotten sa...

@ Robin
Jäpp, om någon som vet han/hon är HIV-smittad har oskyddat sex utan att berätta tycker jag det borde klassas som försök till dråp.
Snackar vi sedan om våldtäkt är det bara att lägga ihop straffen som man gör i USA. Blir den utsatta kvinnan HIV-positiv är det dråp, eftersom AIDS är en dödlig sjukdom. Dessutom har vi ett långt lidande.

Men frågan kvarstår - varför i h-vete kräver man inte testning av alla berikare som kommer hit från områden där smittsamma sjukdomar florerar?