fredag 3 juni 2011

På mediafronten intet nytt

Ett bra propagandaknep för att få acceptans för alla som inte har svenskt utseende, är givetvis att lägga ut bilder på dem i media. I mitt tidigare inlägg med bilder från Skansens hemsida har vi uppenbara exempel på det. Idag i DN har vi ytterligare två exempel på detta. Det ena är en film, och jag struntar blankt i filmen, men det intressanta är att man slår upp en stor bild på en liten mörkhyad tjej med texten ”Envis flickkamp mot fördomar”. Meddelandet är alltså bilden i kombination med ”kamp mot fördomar”. Nu vet jag inte vilka fördomar som avses, men meddelandet till läsaren är att skärskåda sig själv efter fördomar, och då mot de med mörkare hudfärg. Snygg och effektiv propaganda helt enkelt.


Precis under denna artikel kommer nästa som är ett konststycke i propaganda, den har det mesta. Titeln är ”Hoppet om fred har släckts”, kombinerat med en bild av en far med fyra barn som sitter och ser hjälplösa ut på golvet. Artikeln är lite blandad och grötig men man försöker ge anledningar och förklaringar till att så många vill lämna Afghanistan. Det är ett hopkok av att det blivit dyrt, inbördeskriget kommer, det finns inget hopp, arbetslöshet o.s.v. Läsaren ska alltså förstå att man vill lämna Afghanistan, och känna medlidande med den stackars ensamstående fadern och de fyra barnen. Givetvis nämns namn genom hela artikeln för att man ska ge personerna en fysisk identitet, och inte vara så abstrakta.
Riktigt bra klass på denna propaganda. Jag läste igenom artikeln två gånger, men kunde inte hålla isär alla personer och saker men det spelar mindre roll. Meddelandet är solklart – det är synd om alla som flyr från Afghanistan, och givetvis förstår man att de flyr. Alltså ska vi med öppna armar ta emot de som kommer hit från just Afghanistan.
Ren och skär propaganda igen för att få acceptans för den invandringspolitik som förs.

Men det fiffiga i historien är att man kan inte sätta fingret på något som är fel. Denna familj och de personer som nämns finns säkert, och historien är riktig. Men personerna är väl selekterade, och även bilden för att ge läsaren (Nisse i Hökarängen), en tårdrypare och känna sympati med alla som kommer till detta land.
Att det kanske går tiofalt fler som kommer till detta land som ekonomiska lycksökare, kastar sina identitetshandlingar och blåljuger för Migrationsverket för att få PUT berättar man inte. Ej heller om den utbredda kriminaliteten och gängbildningarna bland invandrarungdomar, ni vet det som kallas för ”lite integrationsproblem”.

Så den dagen det dyker upp artiklar med sådana exempel och personer på förstasidan i DN ska jag revidera min åsikt om att media bedriver ren propaganda. Men till dess är det just ren propaganda som media ägnar sig åt. 

8 kommentarer:

Anonym sa...

För att skriva om något offtopic men mycket, mycket mer upplyftande:
Inspirerad av dina bildtexter har jag övertalat frun om att besöka Staufen (vid tillfälle, men dock snarast möjligt). Finns det möjlighet att du sammanställer dina texter om byn??

Media o vad politiker skriver är så absurt. Jag läste precis Fegerleys tjafs i Jyllandsposten. När man tror de har nått botten hittar de en ännu lägre nivå. Jag skäms alltmer för att vara svensk.

/ingvar

Ulmerkotten sa...

@Ingvar

Kul! Jäpp, Staufen är riktigt trevligt. Nu under sommaren kan man med fördel besöka Staufen och området.
Om det är av intresse kan jag ge lite tips, beroende på hur mycket tid ni tänkte spendera i trakten.

Jag har inte sammanställt texterna, utan har allt som bilder. Du hittar dem, nedladdningsbara som JPG på denna länk; http://www.mediafire.com/?az6e077tvz5r1
Jag tror det är de flesta, men kanske har jag missat någon.

M.v.h.

Ulmerkotten

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

För några timmar sedan såg jag ett propaganda-inslag på Syd-Nytt. Det handlade om den rullstolsbundne Jakob 9 år. Namnet låter ju neutralt och kunde varit svenskt men strax får man veta att pappa heter Mohammed. Pappa Mohammed talar naturligtvis inte svenska utan blir tolkad av nån okänd arab, kanske en annan äldre son? Snyft-vinkel läggs in redan från första stund. Problemet var att socialen i Kristianstad placerat familjen i ett hus utan hiss. Så det var ett par minuter med gnälliga araber igen. LOL!

Ulmerkotten sa...

@ RobinS

Jäpp, det är så himla synd om alla. Vill minnas att jag läste på Merit Wagners blogg att det det var det ny sättet att bli försörjd och få bra vård; plocka hit någon handikappad.
Fallet Kaninmannen kan man dra sig till minnes, och man undrar var alla "apatiska flyktingbarn" har tagit vägen? Det fanns ju massor för sådär fem år sedan, och det var så gräääsligt synd om dem med alla traumatiska upplevelser.
Sedan finns det ju en uppsjö med företag som startats och tjänar storkovan på flyktingmottagningen rent generellt, t.ex. Attendo Care. Allt är skattepengar givetvis.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

@Ulmerkotten. Familjen Borelius är tydligen höggradigt involverade i Attendo Care samt även nån gammal moderat-polare till självaste 32:an.

Ulmerkotten sa...

@ Robin S
Jäpp, och Attendo Cares verkar skötas från Danderyd norr om Stockholm. Sannolikt det område i hela landet med dyraste och finaste hus, låg kommunalskatt, och inte en "berikare" så långt ögat når.

Ulmerkotten sa...

@ Robin S

Kollade omsättningen på Attendo Care 2009: 3.3 miljarder. Vinst 261 miljoner.
...inte lär det ha sjunkit 2010...

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

@Ulmerkotten. Med sådana vinster är det ej förvånande att man vill släppa in alla världens analfabeter och trasprotaleriat. Dom skulle konka direkt om vi stängde dörrarna och repatrierade dem.