onsdag 29 juni 2011

Finskt förvaltningsområde?

I Östhammars kommun har man givetvis haft kontakter med Åland och Finland sedan och under århundraden. Finland har under flera hundra år tillhört Sverige, och en stor del av befolkningen i Finland pratar svenska.
Vidare är det ju så att i Sverige har vi haft en arbetskraftsinvandring efter kriget från Finland. Dessa personer är idag svenskar och har assimilerats i det svenska samhället till fullo, och utan problem.


Ok, nu kommer nästa steg, och det är ordet "förvaltningsområde", det är enligt min svenska ett område som ägs av någon, men förvaltas, d.v.s. ansvaras för av någon annan. Givetvis med ägarens instruktioner och enligt densammes direktiv och premisser. Kanske som de kolonier stormakterna hade under tidigare sekel.


Så här har vi en bild från en lokal informationstidning i Östhammars kommun:
Här kan vi alltså läsa att Östhammar är ett finskt förvaltningsområde, alltså ägs av Finland men förvaltas av någon annan, oklart vem eller vilka. Alltså, har givetvis finska personer rätt att ha exakt samma service som svenska medborgare i Östhammar, beträffande språk, blanketter m.m. En ren självklarhet eftersom Östhammar tillhör Finland.
Men det handlar alltså inte bara om personer som inte pratar svenska, trots att de sannolikt bott i Östhammar kanske 40-50år, utan även de som har "någon slags anknytning till finskan", och inte kan ett ord. Finskan ska tydligen ta över som officiellt språk i kommunen, vilket är logiskt om Östhammar tillhör Finland.

Så min enkla fråga är - vad håller man på med? Det är inte första april, och annonstexten finns givetvis både på svenska och finska. Sverige sålde tydligen Östhammar till Finland januari 2010, men det hade ju varit kul med lite information därom, och vidare var det inga planer som Östhammars politiker talat, eller informerat om. Så varför hade man svenska riksdagsval hösten 2010, betalar svensk skatt o.s.v. om nu Östhammar tillhör Finland?

3 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.osthammar.se/sv/Nyhetslista/Finlands-sjalvstandighetsdag/

Ulmerkotten sa...

Tack för länken! Det är väl en släng av multikultiflummandet som drabbat Östhammars kommun. Man ska sannolikt börja stödja finsk kultur och det finska språket. Lite märkligt eftersom de som invandrade hit gjorde det för 40-50 år sedan. Ordavet “finskt förvaltningsområde” är minst sagt korkat.

Vad är nästa steg? Arabisk kommunhemsida, arabiska blanketter och språkstöd i kommunen? Moskéer och kommunstött firande av ramadan, halalslakt på gårdarna?

Robin Shadowes sa...

Apropå dom problem som tidigare drabbade PI och FT. Nu har det varit lugnt ett tag för dem men å andra sidan försvann maj Grandmos blogg för ett tag sedan och nu är även Den osynliga journalisten borta. Finns fortfarande kvar i cachad form men för hur länge till?

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:0ml2F3y1XhAJ:denosynligajournalisten.blogspot.com/+den+osynliga+journalisten&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se&source=www.google.se