Det är ett evinnerligt tugg om någon larvig gårdsförsäljning av vin. Sverige är det larvigaste landet jag känner till när det gäller alkoholpolitik. Jag vet inte om det bottnar i gamla nykterhetsrörelser eller vad katten det är, men att ha ett Systembolag där staten tillhandahåller drycker är helt vansinnigt. Precis på samma sätt som att tro att Public Service vet precis vad folk vill titta på eller lyssna till. Bägge dessa gamla mammutar, alltså Systembolaget och Public Service, borde slopas med omedelbar verkan.
Men om vi inriktar oss på Systembolaget. För det första vet jag vad jag tycker om och vill köpa det. Jag är en bra bit över 20år och har bott utomlands. Systembolagets experter på vad de tycker med larviga smakcirklar och hutlösa priser kan jag vara utan. Men ponera nu att jag vill ha ett vin från den tyska vinregionen Baden som jag bott i många år. Det finns inte ett enda vin från hela den regionen. Förbannat bra, eller hur? Sedan kan man ju beställa…javisst, jag provade. Krångligt omständigt, stönanden, skatter, tullar, transportkostnader, lång väntetid och jag vet inte vad. I praktiken var det omöjligt att beställa ett vin jag ville ha, just från Baden. Om inte annat för att en flaska som kanske kostar 5 Euro i Tyskland skulle säkert landa på det fyrdubbla priset för att få hit den.
Tack så förbannat mycket! Sedan gillar jag Rothaus pils som görs i en liten by i Schwarzwald. Givetvis finns inte det på Systemet, och det var samma visa när jag ville beställa några backar sådant.
Men sedan har vi ju Systembolagets utmärkta service... Jag befinner mig i en mindre stad med några tusen invånare och det finns inget Systembolag, däremot ett ombud. Jag vill alltså ha t.ex. en flaska vin till maten, och beger mig till ombudet. Då tar det minst två dagar att få hit det, så att jag måste åka tillbaka till ombudet för att hämta vinet efter drygt två dagar. Men är det sedan helg och annat kommer man lätt upp en leveranstid på 4-5 dagar. Alltså för en vara jag vill kunna köpa omedelbart. Vem i h-vete planerar sina måltider 3-5 dagar i förväg? Dessutom kör man tydligen varorna sådär en 30 mil för att de ska komma hit.
Sedan har vi snacket om deras fantastiska sortiment. Som sagt är det jag som bestämmer vad jag vill dricka till vad, och vad jag tycker som gäller. Vill jag dricka vitt sött vin till oxfilé, eller ett kraftigt rödvin till sjötunga är det min sak. Inte Systembolagets provsmakare. Alla tycker inte lika, så enkelt är det, och jag struntar blankt i vad Systembolagets testexperter tycker. För det andra kan jag, och sannolikt de allra flesta nöja sig med ett mindre sortiment, baserat på vad folk lokalt vill ha, och den plats som finns, bara man kan köpa det på en gång. Det är den enkla principen om tillgång och efterfrågan som gäller hela näringslivet, alla andra konsumtionsvaror men inte Systembolaget.
Där jag bodde fanns i varenda livsmedelbutik och stormarknad en vin/spritavdelning, på större stormarknader lika välsorterad som Systembolagets. Dög inte det kunde man åka 20 minuter till franska sidan, där bordsvinet var billigare än mineralvattnet och såldes i kilo till medhavd dunk, eller på Carrefour där inte ens Systembolagets läckergommar kan sakna något.
Men så hamnar man i Sverige, råkar ut för Systembolaget, och ser en debatt om gårdsförsäljning i ankdammen.
Och visst är det märkligt, i stort sett i hela Europa säljer man vin, sprit och öl i livsmedelsbutikerna, och det har varit så i hundratals år. Men i Sverige kramar man Systembolaget som en snuttefilt, och räds minsta intrång på deras monopol som t.ex. gårdsförsäljning. Ett fall för Justitiekanslern (länk DN) – man frågar sig verkligen om denne inte har viktigare saker att ägna sig åt.
Så kan ingen se till att den gamla mammuten Systembolaget puttas ner för ättestupa?
11 kommentarer:
Norge och Finland har samma system
(enl http://wikitravel.org/)
@ Johan
...och hur många länder inom EU kan jag räkna upp som inte har något "Systembolag"?
De flesta skulle jag tro - men vi är tydligen inte ensamma.
-----
Alltför många skandinaver och ryssar har tyvärr ett omättligt, råsupande förhållande till alkohol - förmodligen en annorlunda genetiskt disposition.
@ Johan
En gammal nykterhetsmyt om någon skum gen vi har här i norden. Tror snarare det har att göra med att man tidigare betalade folk med brännvin som en del av lönen för sådär 100 år sedan och tidigare.
Men det har ingen som helst bärighet idag.
"En gammal nykterhetsmyt om någon skum gen vi har här i norden"
Att folk reagerar olika på alkohol är inte någon "nykterhetsmyt".
Folk (och befolkningar) är inte utbytbara och samma regim ger inte sällan olika utfall i olika befolkningar.
@ Johan
Det beror mycket lite på hur man reagerar på alkohol. Vissa asiatiska befolkningsgrupper har dock svårare att bryta ner alkohol, och de blir mer berusade av samma mängd alkohol.
Det är en rent mentalt/kulturellt problem att dricka med måtta, att dricka i ett lugnt tempo, och kunna lämna halva flaskor. Alltså inget genetiskt betingat.
Ulmerkotten, jag skulle inte tro, att det idag är särskilt omstritt, att det finns en genetisk disposition för alkoholism.
Jag skulle inte heller tro, att när två polare köper ut rejält med sprit över en långhelg och drar sig tillbaka till en stuga på fjället, där de super sig till medvetslöshet, vaknar och igen super sig till medvetslöshet, vaknar och igen super sig till medvetslöshet osv tills all spriten är slut så är detta beteende ett "rent mentalt/kulturellt problem".
Men om du är beslutsamt övertygad om motsatsen - så lär ingeting kunna rubba din uppfattning.
(Det här är f.ö. ingen hjärtefråga för mig - jag är inte organiserad nykterist eller dyl.)
@ Johan
Personligen fattar jag inte egenvärdet i att vara berusad till den grad att man inte kan sköta sig eller mår illa. Och jag har nog inte hört talas om idioter som super sig medvetslösa, om och om igen.
Visst drack man för mycket som tonåring, men av det lärde man sig hantera alkoholhaltiga drycker.
Sedan har jag bott i Staufen, därav bloggens namn, och under tio år inte sett en enda påverkad person trots att det var fester nästan varje helg, och vin har man gjort i detta område sedan romartiden eller tidigare.
Man drack och mådde bra, men berusad så det störde blev man inte, och jag såg aldrig en berusad tonåring.
Men problemet man har i Sverige idag är dels att alkoholhaltiga drycker inte är en del av vardagen, och för ungdomar är det tufft att komma över sådana och bli full. Det andra är att man dricker alkoholhaltiga drycker för att bli full, och att det är något bra i sig. När jag var liten drack min far "grogg", och man bjöd alltid gäster på starksprit. Alltså tror jag det är en kulturell sak mer än något genetiskt betingat.
Jag är inte heller varken nykterist eller alkoholist, men gillar en god pilsner eller ett glas vin till maten, eller kanske en god likör till kaffet. Det är inte heller någon hjärtefråga för mig, men hela svenska alkoholpolitiken suger, och är baserad på nykteristernas tro att åtkomlighet både fysiskt och prismässigt är räddar folket från försupning, familjetragedier, elände och kostnader för sjukvård m.m.
Dessutom, anser jag att var persons liv inte ska styras av politiker och myndigheter. Vill jag dricka en flaska vin varje kväll är det min sak, inte messerschmitters på Folkhälsoinstitutet eller vad de nu heter. Samhället är till för människorna, inte tvärtom som socialister och kommunister tror.
"..problemet man har i Sverige idag är dels att alkoholhaltiga drycker inte är en del av vardagen, och för ungdomar är det tufft att komma över sådana och bli full."
Mmmm... jag undrar, om det kanske kommer att omvärderas, att det säkert är positivt (för alla befolkningar) om alkoholhaltiga drycker är en del av vardagen för ungdomar.
Jag har fått ett positivt intryck av Aric Sigman (han har framstått som omömesgill i andra frågor):
"Last year, researchers from the Prevention Research and Methodology Center at Pennsylvania recommended that parents practise a zero-tolerance policy towards alcohol in the home.
They argued that there is no basis for the theory that forbidding alcohol encourages abuse.
Meanwhile, a study of 300 first-year university students found that those whose parents never allowed them to drink – about half of the group – were significantly less likely to indulge heavily at university, regardless of gender.
A Dutch study of 428 families reached a similar conclusion, and advised parents to prohibit drinking “in any setting or on any occasion”.
On the other side of the world, a team of Australian researchers concluded that by adopting a disciplined approach to limiting children’s alcohol intake and showing disapproval of adolescent drinking, parents could help reduce their child’s drinking in later life.
The same findings were recently reported by New Zealand’s National Addiction Centre."
http://www.heraldscotland.com/mobile/comment/guest-commentary/why-scotland-needs-to-put-the-demon-back-into-drink-1.1106417
@ Johan
Ojoj, du var en tapper debattör...
Jag har inga undersökningar, utan det är bara min erfarenhet från att ha bott i ett vindistrikt i tio år; jag såg aldrig en berusad ungdom under hela den tiden.
Men självklart är det så att Folkhälsoinstitutet och alla andra gladeligen bekostar diverse undersökningar för att påvisa att de har rätt. Dels biter undersökarna inte den hand som föder dem, och vidare vil ju inte myndigheter gräva sin egen grav.
Men om nu fri alkoholförsäljning är så grymt farligt, varför har länder som har just fri försäljning t.ex. Frankrike, samma medellivslängd som vi i Sverige?
Sedan tycker jag att människor är vuxna nog att ta ansvar för sina egna liv. Myndigheter och politiker ska inte diktera vad som är bäst, nyttigast o.s.v.
Myndigheterna oroar sig enbart för kostnader och räknar tappert ut hur mycket olika saker kostar och det som kostar något, men som man inte ser något berättigande för ska förbjudas. Eller straffbeskattas.
@Ulmerkotten
Du har en väldigt trevlig blogg - och man blir klart intresserad av att åka till Staufen.
-----
I Skottland säljs alkohol fritt och "over the past 30 years, Scotland has seen a 450% rise in liver cirrhosis mortality, with deaths now proportionately higher in younger age groups".
http://www.heraldscotland.com/mobile/comment/herald-view/useful-weapon-in-alcohol-battle-1.1104340
Jag tror, som sagt, att olika befolkningar - delvis pga olika genomsnittlig genetisk disposition - är olika benägna att råsupa. Jag hade inte heller hört talas om folk som som super sig medvetslösa, om och om igen - innan jag råkade i samtal med några socialarbetare från den allra mest nordliga delen av Sverige.
A propos parental disapproval, så är det ju inte någon långsökt tanke, att detta skulle kunna inverka negativt på drickandet bland unga. Ingen tror ju, att ungdomar tidigt måste lära sig att röka, för att de inte ska bli storrökare.
Det ses alltså som en självklarhet, att ungdomar som växer upp i rökfria miljöer sällan börjar röka - och samtidigt ses det som en självklarhet, att ungdomar som växer upp i alkoholfria miljöer ofta börjar kröka...?
-----
Man frågar sig, om det nuvarande svenska regelverket ang. alkohol idag ger icke-anställningsbara invandrare en födkrok, som svenska politiker är ovilliga att ingripa mot? Det är enklast att låta det ticka på...
Läs och begrunda:
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.655126-enorma-mangder-tysk-sprit-ger-klirr-i-kassan
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.655374-sprithandeln-ett-jattemaskineri
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.655138-sa-mycket-tjanar-langarna
http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.1242020-svartspriten-flodar-pa-brollopsfesterna
Skicka en kommentar