onsdag 10 oktober 2012

Nuets våndor


Miljöpartiet är ena riktiga muppar. Det är ju en sak att alla har rätt att motionera i riksdagen beträffande olika saker, och det tillhör demokratin, som man kan läsa i DN idag. Men det intressanta här är att man avslöjar både vad man har för avsikter och stor okunskap. Jag menar att två miljömuppar motionerar om att man ska flytta två gamla kungastatyer till mera undanskymda platser, statyerna av Gustav VI Adolf och Karl XII. Jag citerar ”…de två envåldshärskarna ledde landet under olika perioder av Sveriges stormaktstid. Krig, misär och ett skoningslöst förtryck präglade denna epok. Sveriges stormaktstid var en mörk tid, i vårt land såväl som i andra länder som drabbades av svensk aggression.” och ”Platserna i centrala Stockholm bör i stället utsmyckas så att de ”signalerar fred, tolerans, mångfald, frihet och solidaritet”.

Avsikterna finns i sista citatet, d.v.s. att man vill radera ut vår historia, och utsmyckas med idiotiska flummerier. Man anger givetvis inte vad de borde smyckas ut med så jag får väl komma med förslag. Vad sägs om en skulptur där ungdomar i det multikulturella paradiset kastar sten på polisen under ett vindkraftverk? Eller kanske en stiliserad skulptur med en halalslakt där blodet sprutar under en minaret? Kanske en burqaklädd spökplump som pekar åt norr symboliserande spridningen av islam över världen? Eller kanske en ”hen” med snopp och bröst?

Nu är det så här; vi har en historia i detta land, det är grunden för vår kultur och våra värderingar idag. En del av denna historia har givetvis sina mörka sidor, men när det begav sig hade alla länder just envåldshärskare och det var så alla samhällen fungerade, människorna levde i ett feodalsamhälle med kyrkan som en makt, och vad de trodde och vad de egentligen tyckte och ville vet ingen. Klart är dock att de inte var dummare än vi. De kanske hade en lägre kunskapsnivå, de kunde inte kommunicera och utbyta information som vi, men de var inte dummare. Kanske hade man andra värderingar på ett människoliv, det vet vi ganska lite om men sannolikt var det så att ett människoliv för några hundra år sedan var betydligt mindre värt än idag. Acceptans för andra religioner, HBT, eller folk från andra länder fanns inte. Ej heller något som helst något som helst miljötänkande. Så var det över hela världen och det är den grund hela världens befolkning står på. Så sent som för 60-70 år sedan fanns var det rasism som gällde i detta land och det hette ”negrer”, ”tattare” och det fanns en steriliseringslag som gällde till 1975 där ”folk som inte borde få föröka sig”, steriliserades. Sterilisation vid abort var regel. Kanske motionerarna kan fundera lite på varför det finns så få ”lappar”, som är en urbefolkning i Sverige, men inte passade in i 30-50-talens ideala folkhem?

Visst kan man anföra att kungarna från 1300-talet och till kanske på början av 1900-talet var envåldshärskare. Men det är vår historia och till minne av dem gjordes dessa statyer och sattes upp, lång innan någon av oss var födda. Det är vårt kulturarv. Man kan vara stolt eller försöka gömma det, vilket man vill, men man kan inte förneka det.

Så om man sätter upp flummiga statyer enligt mitt förslag, eller några som faller miljöpartisterna i smaken idag, vad kommer medborgarna tycka om dem om 200 år? Det kan vi inte veta, men helt klart är att man kommer att ha helt andra värderingar då och kanske vill ha en nationell identitet, eller skäms för att det fanns idioter som raderade ut vårt nationella kulturarv och försökte radera vår historia.
Det kan du och jag aldrig få veta men det finns ingen anledning att försöka förneka våra förfäders gärningar eller vårt förflutna. Man lär sig av sitt förflutna och gör inte samma misstag igen, eller hur miljöpartister? Nähä, man paddlar runt i det populistiska nuet, och hittar på flummiga saker.2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, visst är det stolligt. Antar att i Staufen skulle intet sådant hända. Vid nästa Tysklandstur kanske en sväng till Staufen vore en ide.

kkj

Ulmerkotten sa...

Ja, en tur till Staufen och upp i Schwarzwald kan rekommenderas. Kul!