söndag 21 augusti 2016

Fridolin och Löfvén i syretältet


Fridolin och Löfvén ska tydligen satsa på lärarutbildningen och skaffa fram nya platser (länk). 3600 platser till 2021, alltså om knappt 4.5 år. Det råkar visst vara val om två år, så detta är ett löfte som inte är vatten värt. Såvitt jag fattar problemet ligger det inte i att det saknas platser på lärarhögskolan – det ligger i att för få vill bli lärare samt att lärare slutar, precis som lärarförbundet påtalar. Om man gjorde yrket mer attraktivt skulle säkert många fler vila bli lärare, men det är givetvis inget Fridolin eller Löfvén kan göra ett dyft åt eftersom lärare är ett kommunalt arbete. Att benämna höstlov till Läslov är rent trams.
Till en början ska man ha klart för sig att lärare är kraftigt underbetalda, kanske med en lön på 25.000kr till att börja med, och har tvingats ta studielån för att finansiera utbildningen. Reallönen slutar väl alltså på samma nivå som en städare. Tittar man på
denna länk, kan man konstatera att lönen kanske ökar med 2.000kr med 10 års erfarenhet.
Ovanpå detta har man givetvis en stor osäkerhetsfaktor med skolsammanslagningar, elevunderlag, dålig arbetsmiljö, politiska beslut och annat. Generellt är även att skolorna har dåligt med pengar, och undervisningsmaterial är vanligtvis rent föråldrat och uselt. Lägg därtill idiotiska IT-system som ska matas med information om eleverna och tar tid att hålla på med men som de flesta elever och föräldrar struntar i.
Så att lärare säger upp sig och för få vill bli lärare, är inte alls konstigt, och det kan regeringen göra mycket lite åt. Björklund vill ställa högre krav på lärarna, men där ligger inte problemet.
Vad man kan summera detta som är ganska enkelt; trams.

Skolan borde förstatligas, och lönerna borde höjas kraftigt för att göra läraryrket mer attraktivt. Att barn utbildas är ingen kommunal fråga. Detta i synnerhet som resultaten för svenska skolor rasar i varenda undersökning.
Att döpa om Höstlov till Läslov (tack Fridolin för ditt svammel runt detta), kanske lurar idioter men ger i praktiken ingenting – rent trams. Alla vet att ”studiedagar” är lediga dagar och där man som alla ungdomar vet, kan sova längre och sedan sitta vid datorn. Samma sak med sportlov.

Efter att ha provat att lyssna på Löfvéns sommartal kan jag konstatera två saker: Jag orkade med häften, och sedan att flosklerna var så många att jag blev kräknödig och tvingades av rent hälsoskäl stänga av. Här kommer några: ”manligt beteende och kvinnor ska bemötas med respekt och värme” (angående sexövergreppen på alla festivaler). ”Otrygghet bemöts med samarbete”, (yeck). ”Socialt Europa”, ”fler måste ta ansvar”, ”tillsammans”, och givetvis att han varit på studiebesök i Jordanien som givetvis (och som jag förutsade tidigare), var en ren propagandaploj. Eller vad sägs om att ”EU tar sitt ansvar för nya invånare”? Den medborgare som tror på dylikt svammel må rösta i nästa val på valfritt parti i regeringen eller inom sjuklövern som nödproviant.

Men åter till problemet. Se till att skolväsendet blir statligt. Höj lönerna för lärare med minst 5.000kr per månad. Utbildning av våra barn är ingen kommunal verksamhet. Fridolin och Löfvén kan skapa hur många lärarplatser som helst, det är kanske några få eldsjälar som idag vill bli lärare. Hur många platser man skapar på lärarhögskolan eller krav på lärarna spelar ingen som helst roll om man behandlar lärarna som skit och ger dem skamlöner.

Inga kommentarer: