fredag 12 augusti 2016

Sedelpress i källaren?

Alla företag har lönsamhetskrav på sig, så även försäkringsbolagen. Man har en budget som måste uppfyllas och ett vinstkrav från aktieägarna. Försäkringsbolag är inget undantag. Man har intäkter i form av försäkringspremier och utgifter i form av pengar man måste betala då försäkringstagarna har relevanta krav på utbetalningar. Givetvis har man andra kostnader åxå, som personal m.m.
Man har givetvis även statistiker som gör olika riskbedömningar. Baserat på dessa riskbedömningar sätter man premierna och väger in riskfaktorerna. Alla vet att bilar har olika försäkringspremier det är baserat på märke, modell, årsmodell, hur populär/enkel bilen är att stjäla, olycksstatistik och en del annat. Men även ägarens historik samt ålder och boendeplats är påverkande.
Att mot den bakgrunden påstå att 80 uppeldade bilar inte påverkar försäkringspremierna med rubriken ”Bränderna påverkar inte försäkringarna ett smack” (länk), är givetvis inget annat än rent nonsens. Tror SvD att försäkringsbolagen har sedelpressar i källarna? Vi pratar om hundratals uppeldade bilar i landet och inte bara de i Malmö. Man talar även om ”tråkig utvecklig”, det är alltså tråkigt att ungdomar eldar upp bilar. Lite ledsamt och beklagande på sin höjd…
Man nämner även Vingåker, och det ska tydligen vara någon tröst att bilar brinner i den kommunen åxå. Notabelt är dessutom att Vingåker är: ”
en av de kommuner som tar emot flest flyktingar i förhållande till sin storlek.” (länk)
Antingen kommer man generellt tvingas höja försäkringspremierna över hela landet, eller så får man differentiera premierna i berikarområdena. Eller varför helt enkelt inte vägra teckna försäkringar för boende i dessa områden, eller skriva en klausul som innebär att försäkringen inte gäller vid parkering i berikarområden?

Inga kommentarer: