lördag 27 augusti 2016

Trafikverkets lögner och propaganda


22.172 personer dog i cancer 2013 (länk). Hur många det är idag vet jag inte. Under 2015 dog i alla fall 260 personer i trafiken (länk). Det är alltså runt 1.2% i jämförelse. Nästan tio gånger fler än som dör i trafiken dör bara i prostatacancer.
Nu vet vi alltså att vården är i kris, sjuksköterskor säger upp sig vården har akuta brister och vårdköerna är långa och oacceptabla. Massor med människor dör i vårdköer eller genom felbehandlingar.
Ungefär tre personer i detta land per dag tar självmord (
länk), eller mer än 4 gånger fler än som dör i trafiken. Här rör man knappt ett finger för att hjälpa de med självmordsintentioner, och för att förhindra självmord.
Det blir alltså lite larvigt när man läser uttalanden om hur många liv man räddar med plåtpoliser (länk). I denna artikel som är symptomatiskt för Trafikverkets svammel, hävdar man att man räddar 20-30 personers liv med de 1500 kameror som finns idag, och man planerar spika upp ytterligare 300 de närmaste tre åren. Det är en ren hypotes i bästa fallet eller en ren gissning, då man inte har en aning om hur verkligheten hade blivit utan kamerorna.

Sanningen är givetvis att det inte handlar ett dyft om att rädda liv. Hade så varit fallet hade vi inte sett en enda kamera vid vägkanten. Det handlar om att dra in böter till staten, inget annat. Alltså precis på samma sätt som att Systembolaget försöker legalisera sin verksamhet genom att hitta på en fiktiv siffra om hur många liv man räddar genom att ha monopol, samt skyhöga alkoholskatter. Märkligt nog är medellivslängden längre i många länder där monopol inte finns, som t.ex. Italien, Spanien och Frankrike. Man kan alltså även i detta fall definitivt ifrågasätta att man räddar ett antal liv med sin blotta existens som monopolföretag, och var denna påhittade siffra kommer ifrån. Den funkar dock utmärkt so rent nonsenspropaganda och har tjatats i flera år.
Detta är alltså propaganda man trummat in i svenska medborgare under många år, och baserat på gissningar, tjat och uppskattningar sedan ska accepteras som sanningar. Du vet; ”om olyckan är framme..” och annat trams och propaganda.

Jag vet nu inte vad det kostar att spika upp en plåtpolis, men uppenbarligen är det en lönsam historia rent generellt, precis som att skicka ut lapplisor och p-nissar, med kvoter de måste uppfylla per dag för att ha gjort sitt jobb och intäkter man budgeterat med för att få verksamheten att gå ihop. Det handlar alltså inte ett vitten om att rädda liv – hade detta varit intentionen hade man spenderat pengarna på cancerforskning, kapat sjukvårdsköer och att hjälpa självmordsbenägna.

Inga kommentarer: