lördag 13 augusti 2016

Pressens makt

Aida Hadzialic avgår alltså som minister efter att ha kört ”rattfull”. Jag har inte mycket sympati för socialdemokrater som tvingas avgå rent generellt. Men det är rent larvigt när man ertappar en person med 0.2 promille och påstår att personen är rattfull. Av två glas vin blir knappast någon full, inte ens berusad. Visst, man kallar det så enligt lagen, men det rent larvigt.
Vidare finns det inte något som helst bevis för att denna mängd alkohol i blodet skulle påverka bilkörning. Rent statistiskt finns det ingen bevisad signifikans att alkoholhalter under 0.5 promille skulle påverka. Däremot över denna gräns stiger risken drastiskt.
Jag ser denna lag och alkoholgräns som något som inte är förankrat i verkligheten. Nu är det givetvis så att man hittat på en gräns på 0.1 för att man vill att ingen ska dricka en droppe och sedan köra bil, men detta innebär alltså två saker: för det första att medborgare straffas utan vare sig vetenskaplig grund eller anledning. För det andra kan man även notera att då de som ertappas på gatan i en alkoholkontroll har de facto inget hänt. Ingen har skadats och inget har skadats. Lagstiftningen är alltså till för att förhindra och förebygga att något ska hända. Denna kurva är från National Highway Traffic Safety Administration NHTSA, 2013. Kan någon se en riskökning under 0.5 promille?

Samtidigt eldas alltså bilar upp för åtskilliga miljoner och polisen lyckas inte lagföra någon, man ställer sig frågan om inte polisens alltför små resurser borde fokusera på verklig brottslighet i st.f. att mäta hastigheter samt utföra alkoholkontroller? Hur många har blivit bestraffade för alla sexövergrepp under sommarens festivaler? Eller hur Dan Eliasson?
Men i det aktuella fallet tycker jag det är larvigt att en minister ska avgå för detta ”brott”. Det har inte ett dugg att göra med hennes yrkesutövning eller påverkar den. Hon lär få sitt straff rent juridiskt, och vi kan inte ha dubbla straff baserat på om personen är politiker eller ej.

Eller kanske vill vi ha politiker som måste ha ett helt fläckfritt förflutet, samt får sparken för minsta lagöverträdelse? Som jag ser det är det viktiga hur en person gör sitt jobb, inte politikerbroilers som måste vara helt oförvitliga för att ens komma i fråga för en ministerpost, eller kvoteras in baserat på kön, bakgrund, sexuell läggning. Ska det vara så att om de får en parkeringsbot, sparkas de utan misskund? Ju högre position som politiker ju större krav? Går Löfvén mot röd gubbe mister han jobbet?

Min knutpunkt är alltså att vi och skandalpressen ska sluta rota i gamla synder samt saker som politiker gör som privatpersoner. Det intressanta hur de gör sitt jobb, inget annat.

Aida Hadzialic avgår alltså, sannolikt för att skandalpressen kunde blåst upp denna nyhet. Ni vet, i brist på andra PK-nyheter och medan bilar brinner varje natt över hela landet. Pressens makt och i synnerhet skandalblaskornas är alltför stor. Var är kraven från media på att man stoppar alla sexövergrepp, bilbränder samt gängkriminalitet i berikarområden?

Inga kommentarer: