fredag 28 januari 2011

Ni menar alltså telefonavlyssning?

Alltså, först har vi signalspaning, det innebär att lyssnar på främmande makters radiotrafik eller kabeltrafik för att få information om vad främmande länder håller på med, deras försvar o.s.v. denna trafik är krypterad som regel och FRA har signalspanat sedan första världskriget. Vi har t.ex. ett signalspaningsfartyg som heter Orion, som ägnar sig åt just detta. FRA har alltså rätt att lyssna på all luftburen trafik utan begränsningar, vilket idag innefattar vanlig mobiltelefontrafik, eftersom det är luftburen trafik.

Problemet är alltså att den information FRA tidigare skickat till SÄPO tidigare har man tvingats sluta med i och med FRA-lagen. Alltså vill SÄPO själva ha rätt att avlyssna mobiltelefontrafiken inom landet själva, samt kunna lokalisera var mobiltelefoner finns.

Det handlar alltså inte ett dyft om signalspaning i ordets rätta bemärkelse, alltså mot främmande makt, utan ren och skär mobiltelefonavlyssning och lokalisering inom landet. SÄPO kan knappast ha något intresse av att snoka i främmande makters radiotrafik, vilket däremot FRA har. Men man har givetvis ett intresse av att kunna avlyssna alla mobiltelefoner, och även trådbunden trafik inom landet, inkluderande internet. Man vill alltså kunna snoka i din email, avlyssna Skype o.s.v.
För "din egen skull lille medborgare", och "den som bara har rent mjöl..." Argumentationen som vi hört så många gånger förut och alltid klingar lika falskt.

Men det låter ju mer oskyldigt om man sätter rubriken ”Säpo ska få rätt att signalspana” (DN) samt ”Säpo ska få signalspana” (SvD). Det låter som de ska hjälpa svenska försvaret mot främmande makt.
I DN uttalar sig även Morgan Johansson på detta sätt” -Vi vill fortfarande göra om FRA-lagen: stärka integritetsskyddet och öka den parlamentariska insynen.”
Visst låter det fint? Men snacka om ordbajseri och dimridåer.

Hade rubriken varit ”SÄPO ska få avlyssna all telefontrafik och läsa din email” hade nog Nisse i Hökarängen blivit rent förbannad.

Jag kanske har fattat något fel och den som vill må då givetvis korrigera.


1 kommentar:

Ulmerkotten sa...

Men visst är det fiffigt! Man sänder in en massa s.k. flyktingar. Ovanpå det fixar man "anhöriginvandring". Sedan förökar sig dessa som kaniner, och man startar Muslimska friskolor, sponsrade av diverse stormrika personer från muslimska länder. Dessa friskolor predikar den rätta läran, och indoktrinerar barnen i islam.
Fortsättningen kan både du och jag gissa.