torsdag 13 januari 2011

Socioekonomiskt anslag (ghettopeng)

Det är lite märkligt. Det ska ju finnas en öppenhet när det gäller myndigheter och hur skattepengar spenderas. Givetvis gäller offentlighetsprincipen när det gäller dokument som ej är hemligstämplade eller konfidentiella av andra skäl. Men detta betyder givetvis inte att myndigheter eller politiker har någon som helst skyldighet att publicera dem lättillgängligt för alla på nätet. Letar man upp myndigheten i fråga och frågar efter vissa dokument får man antagligen se dem. Samtidigt tycker man att det lite fult och vilseledande att inte göra sina dokument tillgängliga både eftersom det man håller på med och hur man spenderar skattepengar är av allmänt intresse för medborgarna.

Bakgrunden är den att jag kollade på Politiskt Inkorrekt och hittade detta klipp:

http://svtplay.se/v/2294202/rapport/skolresultaten_rasar

Alltså är det skolministern som tycker att kommunerna borde ge mer resurser (alltså pengar), till områden med stor andel invandrare eftersom gymnasiebehörigheten minskat drastiskt i dessa berikarområden. Jag slogs då av ett minne av att man idag redan drar iväg en massa specialstöd just till sådana områden, och tänkte att jag skulle ta reda på hur mycket pengar det rör sig om och till vilka skolor och områden.

Så, jag googlade på detta och kom fram till att det heter ”socioekonomiskt anslag”. Fantasifullt namn måste jag säga, man kan ju inte kalla det för ghettopeng, som det egentligen är fråga om. Ok, det är så att man per elev och skola beviljar ghettopeng till skolor, tydligen baserat på mängden invandrare per skola. Det kan man ju i och för sig ifrågasätta, och personligen så tycker jag att det är vansinne att från det redan fattiga skolsystemet allokera specialpengar till berikarskolor. Har de kommit hit må de lära sig svenska illa kvickt och följa den svenska läroplanen. Barn i skolåldern brukar inte ha några större problem att lära sig ett nytt språk när det behövs. Själv har jag tre barn som lärde sig tyska illa kvickt och gick i tysk skola, det var inte snack om något extra bidrag till skolan eller extra stöd. Det fungerade utmärkt.

Men vad jag frapperades av när jag googlade på ”socioekonomiskt anslag”, var att det inte fanns ett skit. Javisst fanns det en del 4-5år gammal smörja, och vad olika partier tyckte om detta, men inget nytt och uppdaterat eller sammanställt material per skola eller område. Från 2008 hittade jag detta: Äppelviksskolan, Bromma: 96 procent av eleverna får godkänt i alla ämnen. Skolan får 1.600 kronor per elev i tilläggsanslag per år. Rinkebyskolan, Rinkeby: 50 procent av eleverna får godkänt i alla ämnen. Skolan får 47.900 kronor per elev i tilläggsanslag per år.”

Så frågan jag ställer mig är; försöker myndigheter och politiker dölja fakta för oss medborgare genom att inte lägga ut information på internet som på något sätt kan knytas till invandringen eller invandringspolitiken? Jag har råkat ut för liknande saker tidigare och jag börjar se ett visst mönster. BRÅ t.ex. har ingen färsk statistik på överrepresentation inom brottslighet knuten till invandrare, på sin höjd hittar man ca 5 år gammal skåpmat.

Någon annan som sett liknande tendenser och att man avsiktligt undanhåller information som ej är PK?

1 kommentar:

Karpstryparn sa...

Politiskt Inkorrekt är en väldigt bra nyhetssite, en av Sveriges bästa!