fredag 14 januari 2011

Tack så förbannat mycket

Det svenska försvaret är ett asgarv, det vet alla. En gång i tiden hade vi ett försvar. Det har under åren bantats, först till ett rent skämt, och nu till något som andra länder kan skratta gott åt som skrämmande exempel.

Låt oss titta på hur läget såg ut 2009 (siffrorna är från Wikipedia):

Danmark: 84.000 soldater, 5.5 miljoner invånare, 43.000km2

Finland: 266.00 soldater, 5.4 miljoner invånare, 338.000 km2

Norge: 64.000 soldater, 4.9 miljoner invånare, 385.000 km2

Sverige: 37.600 soldater, 9.4 miljoner invånare, 450.000 km2

OK, man kan snacka bäst man vill om utrustning, flexibilitet, insatsförsvar, beredskap, eller vad katten som helst, och det gör politikerna. Det ordbajsas å det grövsta bara ordet försvar nämns. Men faktum kvarstår, ett lands förmåga att försvara sig mot främmande makt är direkt beroende mot den yta man ska försvara och hur många människor som ska försvaras.

Alltså kan vi enkelt räkna ut faktorn försvar per miljon invånare och yta.

Danmark: 0.355 soldat per miljon invånare och km2

Finland: 0.146

Norge: 0.034

Sverige: 0.0089

Om vi nu tar Sveriges försvar som referens, har alltså:

Danmark ett försvar som är 40 gånger bättre än Sveriges.

Finland ett försvar som är 16 gånger bättre än Sveriges

Norge ett försvar som är 3.8 gånger bättre än Sveriges.

Men, det var ju 2009. Alltså fortfarande medan den allmänna värnplikten fanns. Vidare bör man beakta att Norge och Danmark är med i NATO.

Idag skriver vi 2011, och den allmänna värnplikten är avskaffad, man har behandlat försvarets personal som skit i många år, tvingat dem flytta runt i landet som fia-pjäser, betalat dem uselt, och dessutom avskedat dem som inte ställer upp på utlandstjänstgöring.

Det som återstår av Sveriges försvar är ett rent gapskratt. Både avseende numerären, och det faktum att det är så anorektiskt beträffande utrustning och resurser att det inte är så mobilt och insatsberett som politikerna tappert vill ge sken av. För att flytta insatsstyrkor behövs det i första läget helikoptrar. Sådana finns inte, utom några få som inte lämpar sig för att flytta personal, samtidigt som i praktiken halva Sverige inte har ett militärt förband.

Man tycker då att detta borde varit en valfråga i valet 2010, men icke så. Det senaste året har jag inte sett en enda artikel i dagstidningarna som berört ämnet. Förutom att försvaret avskedar de som inte skriver på för utlandstjänstgöring. Men idag dök det upp en artikel på denna länk som ytterligare belyser vad det handlar om och dagsläget; desperationen är så stor att man tar hjälp av arbetsförmedlingen för att försöka värva personal.

Tack så förbannat mycket Tolgfors och svenska politiker!

Add: Jäpp, som förväntat. Dagens Nyheter och SvD låter meddela att det saknas 3000 soldater. Men det är relaterat till det redan anorektiska försvaret. Det blir väl som sist; Tolgfors proklamerar stolt att försvaret varit duktiga på att spara. Enligt en källa skulle det ta ca 20 år att bygga upp ett försvar värt namnet.



6 kommentarer:

Anonym sa...

Våra politiker släpper ju in jihadister med öppna armar, så att de inte ser vårt land som värt att försvara är ju redan tragiskt uppenbart.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Jag anser det vara rent högförräderi det som skett och fortfarande sker. När mohammedanerna slutgiltigt bestämmer för att ta över rodret, så är det knappast nån som kan hindra dem att göra det. Vi är bokstavligen talat "sitting ducks".

Ulmerkotten sa...

@ Anonym

Så är det, och det finns snart inget ett dyft värt att försvara. Sverige som jag minns det och vill ha det finns snart inte längre kvar. Alltså inte så konstigt att försvaret får vända sig till AF i ren desperation.

@ Robin S

Jag kan bara hålla med. Jag skrev en liten liknelse mellan vad Quisling gjorde mot Norge och vad våra politiker gör mot oss idag, för någon dag sedan i denna blogg om du ids läsa.

Anonym sa...

Ja, visst kan man skratta åt det svenska Försvaret, sådant det blivit, men som du själv frågar - vems förtjänst är det ? Är ansvaret ytterst sett inte våra politikers, och vad är det för en sorts politik, de egentligen bedriver...

alias Tannhauser

Anonym sa...

Eller vem förrådde vem, och varför ?
Ids fortfarande läsa din blogg:

http://tannhauser3.wordpress.com/

eller var det min - men som Johan III:e sa: "Så äro de like bröder lika goda kålsupare..."

- fortfarande anonym

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Ulmerkotten, jo jag såg det. Han var visserligen en förrädare men sålde inte ut sin egen kultur eller hatade den för det. På det sättet har du faktiskt rätt i att våra förrädare är långt mycket värre än vad gamle Vidkun var.