måndag 17 januari 2011

Vem är överraskad?

Den som söker till att bli militär, ska alltså gå igenom en serie tester för att se om han/hon duger till soldat. Därefter ska de som uttagits genomgå grundutbildning på tre månader, på något av de tre ställena i landet som tillhandahåller sådan, alltså sannolikt en bra bit från hemmet. Därefter ska soldaten skriva på ett flerårigt kontrakt och erhåller sedan 17.000kr/månad, blir placerad i ett förband ”någonstans i Sverige”, och kommer att få genomföra utlandstjänst eventuellt i en krigszon. Boendet i någon kasern vill man dessutom ta ut marknadsmässiga kostnader för maten samt 1100 kr/för en säng i logementet, alltså då av skattade pengar. Detta är ju skrattretande, eller snarare "gråtretande". Det är alltså vad man vill ersätta de som för Sverige, i en skarp situation ska försvara landet, och vara beredda att dö i strid. Risken att det snart blir en skarp situation börjar dessutom bli ganska stor med Tolgfors vid rodret för ett försvar som är ett gapskratt (se tidigare blogginlägg).

Löneutvecklingen verkar inte vara någon höjdare heller. Chefsingenjören skriver på sin blogg (länk), att efter 6-8år är lönen maximalt 21.000kr/månaden. Vidare att traktamenten vid utlandstjänstgöring är inte att räkna med om mat tillhandahålls, alltså under rent fältmässiga former. De minnen jag har av fältmässig utspisning, d.v.s. grävande i en gammal ljummen konservburk till hälften fylld med fett, ger knappast några stjärnor i Michelin guiden.

Mot den bakgrunden ska man alltså ställa att sådär 3000 personer saknas som man kan läsa om in SvD, SvD, DN och DN. Visst är det märkligt? Eller rättare sagt, jag är förvånad om det finns någon enda som ställer upp på dessa villkor. Kollade just lönestatistik och kan informera att på denna länk finner man att genomsnittslönen för städare/lokalvårdare är 17.600kr/månad, sannolikt utan att den anställde behöver skriva på ett flerårigt kontrakt, riskera livet, eller tvingas flytta.

Den dagen försvaret börjar betala sina anställda rimliga löner, kan kanske detta vara ett alternativ. Men varför är man förvånad idag att folk inte söker sig till försvaret? Med dessa förutsättningar är det märkligt att någon gör det.

Add: idag har Tolgfors uttalat sig på "Folk och Försvar". Att påstå det kommer något vettigt ur hans mun vore en ren lögn. Det är rent svammel och mörkläggning om att han som ansvarig har fortsatt banta ner försvaret till den rena katastrof som det är idag.

Här kommer några godbitar: "...Försvarsminister Sten Tolgfors, M, kan inte svara på hur många soldater som Sverige har startklara om det skulle bli krig i dag. "

"Tolgfors menar däremot att rekryteringen går bra. – Rekryteringen har gått mycket väl. Vi har haft sju gånger fler sökande än vi haft platser."

"– Huvuddelen av nya insatsförsvaret ska vara tillgängliga på ett par dagar om Sverige hotas, säger Tolgfors."

Men att bara ropa efter kvantitet håller inte enligt Tolgfors.
– Pappersförband lurar ingen, säger Tolgfors och tillägger:
– Det ser snyggt ut på pappret men ger inte försvarsförmåga."

"När det gäller det faktum att Ryssland rustar upp menar Tolgfors att det sker från en låg nivå - långt från den som rådde under kalla kriget - och att ryssarnas inriktning också ändrats mot mindre men mer snabbrörliga insatser."

(Min kommentar; Enligt Wikipedia har Ryssland 48.000 pansarfordon, och enligt den redovisade försvarsbudgeten kommer Ryssland att satsa motsvarande 400 miljarder kronor på försvarsmakten 2008 och det beräknas enligt samma källa, hela 800 miljarder kronor för samma ändamål 2009. De har alltså ca 10.000 pansarfordon mer än vi har soldater, och den ryska försvarsbudgeten är alltså ca 20 gånger större än Sveriges...)

"Tolgfors passade också på att berömma sig själv och bemöta alla kritiker mot bantningarna av försvaret."

Vad säger man? Världsklass i ordbajseri.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, barbariet är ursvenskt, kristenheten är pursvensk, Fredrik Reinfeldt är SNÄLL... och läget i vårt rike, skäligen perfekt... eller ?

http://tannhauser3.wordpress.com/2011/01/17/den-lojlige-sapo-chefen-herr-anders-danielsson-agerar-polis-paulus-u-bergstrom/

och en till, för de som orkar skratta..

http://tannhauser3.wordpress.com/2011/01/17/en-mellanstor-hund-var-det-ja/

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Den dagen då kriget utbryter kommer tomhylsan Tolgfors att lägga sig i fosterställning. Säkert kommer många av hans politiskt korrekta kollegor göra sammaledes.