torsdag 20 januari 2011

Smink till grisen?

SvD har en artikelserie om bostadsbolag som struntar i att renovera och laga hyreshus, och deras hypotes är att bostadsbolag bara köper fastigheter för att göra kortsiktiga vinster, och att man struntar i underhåll.

I dagens avsnitt har man letat upp dåligt underhållna lägenheter i Tensta och Rinkeby.

Javisst, kan det vara så att det företag som äger fastigheterna försummar underhållet, men är det så enkelt? Om man nu drar tillbaka klockan till när dessa områden byggdes, var det så att landet styrdes av socialdemokraterna med stöd av vänsterpartiet, man hade starka influenser från östblocket, i kombination med den slit-och-släng-filosofi som rådde vid denna tid. Vid denna tid fanns det t.ex. planer på att riva hela Gamla Stan i Stockholm för att göra en stor trafikplats.

Man hade precis öppnat upp gränserna för ren arbetskraftsinvandring, och behövde massor med bostäder, samtidigt som det rådde bostadsbrist i landet generellt. Man beslöt då att bygga lägenheter i en rasande takt, och detta kallades för miljonprogrammet. Eftersom det nu var bråttom, det rådde slit-och-släng, samt man hade byggnationer från östblocket som förebild, slängde man upp dessa områden på rekordtid och till mista möjliga kostnad. Billigast möjliga material användes, kvalitet struntade man helt i, och det fuskades givetvis friskt för att skapa dessa betongghetton snarast möjligt.

Därefter har dessa bostäder använts i första hand av invandrare från helt andra kulturer och dessutom ofta i kombination med trångboddhet. Idag, alltså ca 40 år senare, kan det knappast vara förvånande att dessa områden är kraftigt nedslitna på olika sätt. Det var helt enkelt så när dessa områden byggdes att husen inte var avsedda att hålla en längre tid. Tanken var att när dessa områden var nedslitna, skulle man riva dem och bygga nytt, vilket skapade en massa arbetstillfällen.

Idag ser situationen helt annorlunda ut, och det är klart att det finns skador på dessa hus. Kanske försöker hyresvärdarna att göra så gott de kan, men problemet är att detta är i grunden rena fuskbyggen och det är sekundärt vad man gör för att kosmetiskt fixa dem. Det är klart att man kan byta luckor, byta tapeter, måla om, och göra andra kosmetiska saker, men problemställningen kvarstår; det är billiga och fuskbyggda hus, som under åren utsatts för ett stort slitage.

Man kan köpa smink för dyra pengar och sminka en gris. Men bakom sminket är, och förblir det en gris.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den massinvandring som fyllde dessa områden inleddes med Folkpartiet och Friggebo 1991.
Skyll inte på sossarna.

Tannhäuser sa...

Sure nöff, som jag själv alltid brukat säga - eller enklare uttryckt:

Oink oink !